SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Merve Türkmen, mevsim geçişlerinin vücut sağlığına etkilerini açıkladı ve bu dönemde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Mevsim geçişlerinin etkisi:

Mevsim geçişleriyle birlikte vücutta ani sıcaklık değişimleri meydana geldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerin hastalıklara yakalanma riskinin arttığını vurguladı. Değişen hava şartları nedeniyle vücut ısısı dengesinin tam sağlanamadığını ve bağışıklık sisteminin zayıfladığını açıkladı.

Bağışıklık sistemi savunma mekanizmasıdır:

Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, bağışıklık sisteminin vücudu zararlı cisimlerden koruyan bir savunma mekanizması olduğunu ifade etti. Bu nedenle, mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemlidir.

Enfeksiyon riski:

Mevsim geçişlerinde hava koşullarının ani değişmesi, güneşe aldanarak ince kıyafetler giyilmesi ve beslenme ile uyku düzenindeki değişikliklerin vücut direncini düşürebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, bu durumun nezle, grip, farenjit gibi enfeksiyonların ortaya çıkma riskini artırdığını ifade etti.

Hastalık belirtileri:

Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, mevsim geçişlerinde en sık karşılaşılan hastalıkların soğuk algınlığı (nezle) ve grip olduğunu söyledi. Grip belirtilerinde ateş, baş ağrısı ve kas ağrılarının daha fazla görüldüğünü belirtirken, soğuk algınlığının daha çok burun akıntısı, burunda tıkanıklık ve hapşırma ile kendini gösterdiğini açıkladı. Her iki hastalığın da virüsler nedeniyle ortaya çıktığını ve gripin daha şiddetli bir form olduğunu ekledi.

Riskli gruplar:

Mevsim geçişlerinde özellikle çocuklar ve 65 yaş üstü kişilerin bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, bu nedenle bu grupların enfeksiyonlara karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Korunma yöntemleri:

Grip ve nezle gibi hastalıkların hava yoluyla bulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, maske kullanmanın, öksürürken ve hapşırırken ağzı kapatmanın, sık sık el yıkamanın enfeksiyonlardan korunma yöntemlerinin başında geldiğini ifade etti.

Aman dikkat! Yaz öncesi kırmızı alarm verildi Aman dikkat! Yaz öncesi kırmızı alarm verildi

Tedavi:

Hastalığa uygun tedavi yönteminin hastaya göre hekim tarafından belirlendiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, dinlenmenin ve bol su içmenin önemli olduğunu, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların kullanılabileceğini ve burun ile ağzın okyanus suyuyla temizlenmesinin tedaviye yardımcı olabileceğini belirtti.

Mevsim geçişlerinde yapılması gerekenler:

Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, mevsim geçişlerinde grip hastalığına karşı aşı olunması, el hijyenine dikkat edilmesi, sağlıklı beslenme, düzenli uyku, stresten uzak durma, sigara içilmemesi, bol sıvı tüketilmesi, C vitamini deposu meyvelerin tüketilmesi ve özellikle kronik hastalığı olanlar, çocuklar ve 65 yaş üstü kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini önerdi.

Editör: İsa Aslantaş