Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sıla Kılıç Sayar, Türkiye'de son dönemde hızla artan uyuz hastalığına dikkat çekerek, "Ailede bir kişi hastalandıysa, şikayeti olmasa bile evdeki herkes eş zamanlı tedavi olmalı" uyarısında bulundu.


Uyuz Hastalığı Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Uyuz hastalığının yayılma hızının arttığını belirten Sayar, hastalığın genellikle gece kaşıntısıyla başladığını ifade etti. "Sarcoptes scabiei" adı verilen mikroskobik akarların bulaşmasıyla insandan insana, birlikte uyuma, sarılma, cinsel temas gibi temas yöntemleriyle bulaştığını vurgulayan Sayar, hayvandan insana bulaşmadığını sözlerine ekledi.


Belirtiler ve Teşhis Zorlukları

Uyuz hastalığının belirtilerinin bulaşmadan 4-6 hafta sonra ortaya çıktığını söyleyen Sayar, hastalığın kimden ve nasıl bulaştığının tespitinin zor olduğunu ifade etti. El parmak araları, el bilekleri ve karın bölgesinde göbek çevresinde şiddetli kaşıntının görüldüğünü belirten Sayar, su toplamalarının zamanla kabuklu yaralara dönüştüğünü açıkladı.


Tedavi ve Önlemler

Uyuz hastalığının genellikle kremlerle tedavi edildiğini söyleyen Doç. Dr. Sıla Kılıç Sayar, dermatolog önerisi olmadan kremlerin kullanılmasının hamileler ve çocuklar için tehlikeli olabileceğini belirtti. Kremlerin tipine göre 24 ila 72 saat aralıksız vücutta bekletilmesi gerektiğini ifade eden Sayar, ayrıca kıyafetlerin ve temas edilen kumaşların en az 60 derecede yıkanması gerektiğini vurguladı. Cilt kuruluğu ve irritasyon durumunda kaşıntının azalmayabileceğini belirten Sayar, cildi nemlendirmenin yardımcı olabileceğini söyledi.


Ailece Tedavi Olmalısınız

Uyuz hastalığına yakalandıktan 4-6 hafta sonra belirtilerin ortaya çıkmasına rağmen, evdeki diğer kişilerde şikayet olmayabileceğini belirten Sayar, ailede ya da aynı ortamda yaşayan herkesin eş zamanlı olarak tedavi olması gerektiğini vurguladı. Uyuz hastalığının doğru tedavi edilmesi durumunda kendiliğinden tekrarlamayacağını ancak tedavi olmayan aile bireylerinin yeniden bulaş riski altında olduğunu söyledi.

Menopoz sonrası kanama: Panik yapmadan önce bunu bilin! Menopoz sonrası kanama: Panik yapmadan önce bunu bilin!

Atopik Deri ve Uyuz Tedavisi

Atopik deri yapısına sahip veya egzaması olan kişilerin uyuz tedavisinde daha dikkatli olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Sıla Kılıç Sayar, uyuz kremlerinin cildi kurutabileceğini ve tahriş edebileceğini söyledi. Uyuz geçse bile kaşıntının devam edebileceğini belirten Sayar, tedavinin başarısız olup olmadığının mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Editör: Haber Editörü