Penta Park Sitesi Davasında Karar: Sorumlulara Hapis Cezası
Kahramanmaraş'ta "şehrin en prestijli konutları" olarak anılan ancak 6 Şubat depremlerinde yıkılarak 115 kişiye mezar olan Penta Park Sitesi davasında beklenen karar çıktı. 7 kişinin de yaralandığı felakete ilişkin, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 23 sanıklı davada mahkeme heyeti cezaları ve beraat kararlarını açıkladı.

Fırat Görgel: "15 Temmuz Destanını Nesilden Nesile Aktaracağız"
Fırat Görgel: "15 Temmuz Destanını Nesilden Nesile Aktaracağız"
İçeriği Görüntüle

Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 13'üncü duruşmasında, facianın sorumlularına yönelik cezalar netleşti.

İki Sanığa 15'er Yıl Hapis Cezası ve Yeni Tutuklama Kararı
Mahkeme heyeti, davanın tek tutuklu sanığı olan inşaat şirketi yetkilisi Mesut Başkır (79) ile tutuksuz yargılanan statik proje müellifi Özcan Çakmak’ı (62) suçlu buldu. Her iki sanık da "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 15 yıl 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Duruşma öncesinde tutuksuz olan statik proje müellifi Özcan Çakmak’ın da hükümle birlikte tutuklanmasına karar verilerek cezaevine gönderilmesi kararlaştırıldı.

15 Sanık Hakkında Beraat, 6 Kamu Görevlisi İçin Zaman Aşımı
Davanın diğer sanıkları hakkında ise beraat ve düşme kararları çıktı. Mahkeme, suçlamalara yönelik kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı gerekçesiyle aralarında teknik personellerin de bulunduğu 15 sanığın beraatine hükmetti.

Kamu görevlisi olan sanıklardan F.Y., H.Ç., M.D., M.E.E., V.Ç. ve Z.A.Ş. hakkında ise "ihmali davranışla görevi kötüye kullanma" suçlaması yapıldı. Ancak bu eylemlerin eski Türk Ceza Kanunu dönemine denk gelmesi ve yasal sürelerin dolması nedeniyle, bu 6 sanık hakkındaki kamu davası zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü.

Firar Girişimi Denizde Son Bulmuştu
Davanın en çok dikkat çeken isimlerinden biri olan ve 15 yıl hapis cezası alan inşaat şirketi yetkilisi Mesut Başkır, depremin hemen ardından Türkiye'den kaçmaya çalışmıştı. Başkır, felaketten kısa süre sonra lüks bir tekneyle Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarından Yunanistan’a kaçmak üzereyken güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonla yakalanarak tutuklanmıştı.