Araştırmacı yazar Berk Balbay, Kahramanmaraş'ın derinliklerinde, Fırat Nehri'nin hacmini yüzle çarpan devasa bir su damarının varlığını gün yüzüne çıkardı. Türkiye'nin yeraltı su potansiyeline ilişkin çarpıcı tespitlerde bulunan Balbay, özellikle Kahramanmaraş ve Konya'nın bu olağanüstü su kaynağına ev sahipliği yaptığını vurguladı. Bu büyüklükteki su kaynağının, dünya üzerinde sadece 12 farklı noktada daha bulunduğunu ifade etti.
NORVEÇLİ EKİBİN 58 YIL ÖNCEKİ ŞAŞIRTICI KEŞFİ
Balbay, bu yöndeki ilk bulguların, 58 yıl önce Norveçli bir ekibin gerçekleştirdiği sondaj çalışmaları sırasında ortaya çıktığını belirtti. "1967'de gerçekleştirilen bir sondaj çalışmasında, Norveçli bir ekip yer altı geçitleri ve tünellerine rastladı. Buradan öyle muazzam ve tazyikli bir su kaynağına ulaşıldı ki, kontrol altına alınamadığı için patlatılarak yok edilmeye çalışıldı. Kahramanmaraş'ın altında da benzer şekilde devasa su kütleleri bulunuyor. Dünyanın en büyük su kaynaklarından biri bu bölgeden geçiyor. Kahramanmaraş'taki bu sular, deprem sonrasında daha net bir şekilde tespit edildi" dedi.
MARMARA ADASI AÇIKLARINDA DENİZE ŞELALE GİBİ AKAN SIR DIŞI SU
Söz konusu devasa su damarının, Marmara Adası açıklarında şelale gibi denize aktığına dikkat çeken Balbay, "Anadolu levhası ile Akdeniz levhasının birleştiği noktada, daha önce oluşmuş ve keşfedilmiş devasa bir okyanus bulunuyor. Bu tür su kaynaklarından dünya üzerinde 11 tane var, 13'üncüsü ise burada. Bu suyu yüzeye çıkarabiliriz, ancak kontrol altına almak büyük önem taşıyor. Marmara'da bu su, adeta bir şelale gibi denize dökülüyor. Fırat Nehri'nin 100 katı büyüklüğündeki bu su, yer altında bir boru hattı gibi basınçla ilerliyor" şeklinde konuştu.