Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, son basın açıklamasında, "Diyanet'in Mekke'ye hac vizesi olmadan giden Türk vatandaşlarını Suudi Arabistan yetkililerine şikayet ettiği" iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, "Mekke'de hiçbir vatandaşımızı şikayet etmedik." açıklamasında bulundu.

Erbaş, Diyanet Hac İdare Merkezi'nde gerçekleşen bayramlaşma etkinliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "kaçak hacı" videolarıyla ilgili sosyal medyada dolaşan iddiaları sorması üzerine Erbaş, geçtiğimiz yıl hac vizesi olmadan yapılan "kural dışı" hac ibadeti konusunda çeşitli sıkıntılar yaşandığını hatırlattı.

Erbaş, bu tür sıkıntıların sadece Türkiye'nin değil diğer ülkelerin de yaşadığını belirterek, "Geçen yıl yaşanan bu durum üzerine Suudi Arabistan, 2023 hac sezonundan sonra, hac vizesi olmayanların Mekke'de bulunmasını yasaklayan bir yazı gönderdi." dedi.

Diyanet'in, Suudi Arabistan'dan gelen bu resmi talebi kamuoyuyla paylaştığını vurgulayan Erbaş, şunları söyledi:

"Buna rağmen istenilen sonuç alınamadı. Bizim işimiz sadece bilgilendirmekti, başka bir yetkimiz yoktu. Ticari veya seyahat vizesiyle gelenleri engelleme yetkimiz de yok. Bu durum, vatandaşlarımıza ciddi sıkıntılar yaşattı. Ancak 'Diyanet Mekke'de hac vizesi olmayanları şikayet etti' şeklindeki iddialar tamamen yanlış ve gerçek dışı."

Erbaş, konuyu ortaya atanların Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilisinin konuşmasını içeren videoyu sosyal medyada paylaştıklarını da belirtti ve şunları ekledi:

"Söz konusu video, 2023 yılına ilişkin bir eğitim seminerinde yapılmıştı ve sadece geçen yıl yaşanan sıkıntılarla ilgiliydi. Bu durumu 'Mekke'deki vatandaşlarımızı Suudi Arabistan yetkililerine şikayet ediyoruz' şeklinde çarpıtmak büyük bir yanılgıdır."

Yenidoğan Çetesi: Savcıya 100 Bin Dolarlık Ölüm Tehdidi! Yenidoğan Çetesi: Savcıya 100 Bin Dolarlık Ölüm Tehdidi!

Erbaş, basın açıklamalarına rağmen bazı çevrelerin bu gerçekleri göz ardı ettiğine dikkat çekerek, "Bu durum maalesef hiçbir şekilde doğru değil. Bazı kesimler kendi doğrularını kendileri yaratıyor." şeklinde konuştu.

Hac kotaları konusundaki soruya cevap veren Erbaş, "Her ülkenin nüfusunun binde birine göre kotalar veriliyor. Türkiye'nin kotası 84 bin 942. Bu kota içinde %60'ını Diyanet İşleri Başkanlığı olarak biz karşılıyoruz, %40'ını ise TURSAB bünyesindeki HURSAD'a bağlı şirketler getiriyor." açıklamasında bulundu.

Erbaş'ın açıklamalarına göre, Türkiye'den hacca gitmek için yetkilendirilmiş 150 civarında şirket bulunuyor ve bunlar Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi.

Editör: İsa Aslantaş