EĞİTİM

'Almanya'da Mesleki Eğitim ve Türkiye' paneli

Abone Ol


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) tarafından düzenlenen “Almanya da Mesleki Eğitim ve Türkiye” konulu panelde konuşan Viecher, Almanya’daki mesleki Eğitim sisteminin yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler verdi, soruları cevaplandırdı. Viecher, panelden önce basın mensuplarının soruları karşısında yaptığı açıklamada, Almanya’da öğrencilerin yüzde 60’ının mesleki eğitime devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Bizde mesleki eğitim almak çok saygın bir şey. O öğrenciler sadece mesleki eğitime devam etmiyor bir kısmı da üniversiteye de devam ediyor. Başka ülkelerde mesleki eğitim okul ağırlıklı. Orada da tıpkı Türkiye’de olduğu gibi sorunlar oluyor. Şirkette olan olayları okulda simülasyonunu yapamazsınız. Almanya’da mesleki eğitim saygın bir şey. Türkiye olsun başka ülkelerde de abartıyorum ‘aptallar mesleki eğitim alıyor, akıllılar üniversiteye gidiyor’ Almanya’da böyle bir şey yok.”

Almanya’da biri usta belgesi alması durumunda, 40-50 kişinin başında durduğunu ve aynı yaşta olan üniversite mezunundan daha fazla para kazanarak aynı saygınlığı gördüğünü de anlatan Viecher, “Bir defa bu adamın istediği üniversiteye gitmek hakkı da var. Benim köyünde okula gidenlerin çoğu mesleki eğitim aldı. Ben köyüme gittiğim zaman bana gülüyorlar.’Sen ne iş yapıyorsun? iki tane diploma aldın ama, ben senden daha fazla kazanıyorum kapımın önünde Mercedes var. Ben halimden memnunum’ diyebiliyor” dedi. Alman Müdür, ‘böyle bir sistemin başka bir ülkede uygulanabilirli’ konusunda soruya da şu yanıtı verdi: “ Bir sistemi kolayca bir yere monte edemezsiniz. Zaten Alman sistemi yüzyıllara dayanan bir sistem. Bazı bölümleri alabilirsiniz mesele şirket içi eğitimi olabilir. Mesleki eğitim liselerdeki öğretmenler de şirketlerle bağlantısı olması lazım. Diplomayı aldıktan sonra okulda bir daha şirket görmezse olmaz.”

Bir gazetecinin ‘gelişen dünyada geleceğin mesleklerinin neler olabileceği’ şeklinde bir soruyu şöyle cevapladı: “Bunu ilk başta söylemek zor ama bu konuda araştırma yapan enstitülerden birisiyiz. Hizmet sektörünün yoğunlaşarak fazla olacağı kanaatindeyim. Yani şimdi olduğu gibi detaylı bilgisi olan adamlar değil de, daha geniş bilgisi olan meslek sahibi kişiler aranacak. O yüzden hizmet sektöründe dil de önemli.”

KATSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu ise panelin açılışında yaptığı konuşmada, bir sanayi merkezi olan Kahramanmaraş’ta iş adamları olarak mesleki eğitim çok önemsediklerini belirterek , “Hem sanayiye eleman hazırlamak amacıyla bu konuyu çok önemsiyoruz. Ancak Türkiye’deki bürokratik yapı maalesef isteğimiz hızda bunun yürümesini engelliyor” dedi. Balcıoğlu, mesleki eğitimin önünün açılmasını istedi.

KATSO deki paneli; Vali Vekili Abdullah Şahin, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektör Vekili Orhan Doğan, Belediye Başkan yardımcısı Mahmut Nedim Tepebaşı, Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, iş adamları ile kentteki meslek eğitim veren kurumların müdür ve yardımcıları takip etti. (www.kanal46.com)