Artvin'in Şavşat ilçesinde 11 Ağustos 1969 tarihinde dünyaya gelen Arzu Atabek, ilerleyen yıllarda tanınacak adıyla Dr. Arzu Çerkezoğlu, eğitim yaşamına İstanbul'da yön verdi. 1986 yılında adım attığı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki tıp eğitimini 1992'de başarıyla tamamlayarak pratisyen hekim olarak meslek hayatına atıldı. 2004 yılında Patoloji ihtisasını da bitiren Çerkezoğlu, o tarihten beri özel sektörde hekimlik görevini sürdürüyor.
ÜNİVERSİTE YILLARINDA BAŞLAYAN AKTİF SENDİKAL HAYAT
Dr. Arzu Çerkezoğlu, daha üniversite sıralarındayken öğrencilik hareketinin içinde aktif bir rol üstlendi. 1989 yılında öğrenci derneklerinin kurulması sürecinde yer aldı ve İstanbul Öğrenci Dernekleri Federasyonu (İÖDF) Kurucu Genel Sekreterliği görevini üstlendi. Hekimlik mesleğine başladıktan sonra ise sağlık emekçilerinin hak mücadelesine odaklandı. Bu süreçte Tüm Sağlık Sen ve ardından Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nda (SES) art arda üç dönem şube başkanlığı görevini yürüttü.
KAMU GÖREVİNDEN İŞÇİ SENDİKACILIĞININ ZİRVESİNE
Kamu görevinden ayrılıp 'işçi' statüsüne geçtiği 2001 yılında, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) çatısı altına katıldı. Çerkezoğlu, bu sendikada iki dönem genel sekreterlik yaptıktan sonra genel başkanlık makamına yükseldi. 2001 yılından itibaren Dev Sağlık-İş bünyesinde aralıksız mücadele eden Çerkezoğlu, 2004-2007 seneleri arasında genel sekreterlik, 2007 yılından itibaren ise genel başkanlık görevlerini başarıyla yürüttü.
DİSK YÖNETİMİNDEKİ İLK KADIN: GENEL SEKRETERLİKTEN GENEL BAŞKANLIĞA
Dr. Arzu Çerkezoğlu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarihinde önemli bir dönüm noktasına imza attı. 7 Nisan 2013 tarihinde gerçekleşen olağanüstü genel kurulda 181 delegenin oyunu alarak Genel Sekreter seçilen Çerkezoğlu, DİSK yönetim kurulunda görev yapan ilk kadın yönetici unvanını elde etti.
Nisan 2018 ayında, DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun 24 Haziran 2018 Türkiye genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden İzmir milletvekilliği aday adaylığı için görevinden istifa etmesi üzerine yeni bir dönem başladı. Oylama sonucunda, 29 Mayıs 2018 tarihinde Arzu Çerkezoğlu DİSK Genel Başkanı seçildi. Bu atama öncesinde Çerkezoğlu, Kani Beko'nun genel başkanlık döneminde DİSK Genel Sekreteri olarak aktif görev yapıyordu.