Kahramanmaraş'ta ve Türkiye genelinde sağlık kuruluşlarının girişlerinde ve bahçelerinde sahipsiz hayvanların artması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından 81 ile gönderilen genelge ile sahipsiz hayvanların hastanelere girişi yasaklandı.
HALK SAĞLIĞI ÖNEMLİ: SAHİPSİZ HAYVANLAR HASTANELERDEN UZAKLAŞTIRILIYOR
Sağlık Bakanlığı'nın genelgesinde halk sağlığına vurgu yapıldı. 81 ile gönderilen yazıda, sağlık yerleşkelerinde, özellikle köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanlarla ilgili gerekli önlemlerin alınması ve sağlık kuruluşlarına girmiş olan sahipsiz hayvanların dışarı çıkarılması için yerel yönetimlerle iş birliği yapılması istendi.
81 İLE GENELGE GÖNDERİLDİ: SAĞLIK KURULUŞLARINDA SAHİPSİZ HAYVAN DÖNEMİ SONA ERİYOR
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan "Sağlık Kuruluşlarında Sahipsiz Hayvanlarla İlgili Alınması Gereken Tedbirler" başlıklı genelge, 81 İl Valiliğine, 81 İl Sağlık Müdürlüğüne ve 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderildi. Genelgede, son zamanlarda sağlık kuruluşlarının girişlerinde ve bahçelerinde sahipsiz hayvanların arttığına dair tespitlerin olduğu belirtildi. Bakanlığa bu konuda çok sayıda şikayet ulaştığı ve bu durumun sağlık kuruluşlarına başvuran vatandaşların sağlığını tehdit ettiği ifade edildi.
HİJYEN AÇISINDAN BÜYÜK TEHDİT: SAHİPSİZ HAYVANLAR HASTALIK SAÇIYOR
Özellikle köpekler başta olmak üzere sahipsiz hayvanların sadece insanlarda fiziksel yaralanmalara yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda hayvanlardan bulaşan hastalıklar ve hijyen açısından da risk taşıdığı belirtildi. Genelgede, sağlık tesisleri ve yerleşkelerinde sahipsiz hayvanların varlığının hem vatandaşların sağlık hizmetine erişimini hem de sağlık çalışanlarının hizmet sunumunu olumsuz etkileyerek halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.
SAĞLIK YERLEŞKELERİNDE SAHİPSİZ HAYVAN KALMAYACAK: ÖNLEMLER ALINIYOR
Genelgede sorunun önüne geçilebilmesi için alınacak tedbirlere de değinildi. Buna göre; Valilikler koordinasyonunda, yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde, sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinde başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanlarla ilgili olarak yasal düzenlemeler ve yürürlükteki mevzuat çerçevesinde gerekli tedbirler alınacak. Sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinin idari işleyişinden sorumlu yöneticiler tarafından, gerekli fiziki önlemler ivedilikle tamamlanacak. Saha kontrolleri düzenli olarak yapılacak.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE VATANDAŞLAR RAHAT BİR NEFES ALACAK
Sağlık Bakanlığı'nın bu kararı, Kahramanmaraş'taki sağlık çalışanları ve vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Sahipsiz hayvanların hastanelerden uzaklaştırılmasıyla hem hijyen koşulları iyileşecek hem de vatandaşların ve sağlık çalışanlarının güvenliği sağlanacak.