KAHRAMANMARAŞ

Bilim insanları alarmda: 53 yıllık uzay yolculuğu Kahramanmaraş'ta mı son bulacak?

1972'de Venüs'e doğru yola çıkan Kosmos 482 uzay aracının iniş modülü, on yıllar sonra kontrolden çıktı ve dünyaya doğru amansız bir düşüşe geçti. Ağırlığı yaklaşık yarım ton olan bu metal yığını, bilim insanlarının hesaplarına göre 8 ila 14 Mayıs tarihleri arasında yeryüzüne çakılacak. Peki, bu tehlikeli düşüş rotasında Kahramanmaraş'ta var mı? Kahramanmaraş tehlikede mi?

Abone Ol

1972’de Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan Kosmos 482 uzay aracının iniş modülü, yıllar sonra kontrolden çıktı ve dünyaya doğru düşmeye başladı. Peki, bu tehlikeli düşüş rotasında Kahramanmaraş'ta var mı?

KOSMOS 482’NİN YOLU

Uzay aracı, Venüs’e gitmek üzere tasarlanmıştı ama bir süre sonra yörüngede savrulmaya başladı. Şu an modül, dünyaya doğru hızla düşüyor. Uzmanlar, bu modülün düşüş rotasında Türkiye’nin de olduğunu belirtiyor. 

DÜŞÜŞ NASIL OLACAK?

Kosmos 482’nin modülü, dünya atmosferine girdiğinde büyük bir hızla yere çarpacak. Bu çarpma, büyük bir patlama enerjisi yaratabilir. Ancak modül, Venüs’ün yoğun atmosferine dayanacak şekilde yapıldığı için, dünya atmosferine de dayanıp yanmadan yere ulaşabilir.

KAHRAMANMARAŞ İÇİN RİSK VAR MI?

Kosmos 482'nin yeryüzüne çakılma tarihi kesin olmasa da, 8-14 Mayıs tarihleri arasında düşmesi bekleniyor. 495 kilogram ağırlığındaki bu modülün düşüş rotası Türkiye'yi de kapsıyor. Kahramanmaraş'a düşme olasılığı oldukça düşük olsa da, şehir bu rotada yer alıyor. Ancak bu durum, bölgeyi doğrudan tehdit etmediği anlamına geliyor. Uzmanlar, modülün herhangi bir yerleşim yerine düşmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu belirtiyor.

{ "vars": { "account": "G-V2K9QJTT0J" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }