Çorum'da, 2 çocuk annesi Ebru Zorlu, 3.9 milyon TL hibe desteği alarak kurduğu pelet üretim tesisiyle çevre dostu üretim yapıyor. Atık ağaçlardan elde edilen peletlerle, ekonomiye katkı sağlarken, 15 kişiye istihdam imkânı sunuyor.

Narin Güran cinayeti davasında gerekçeli karar açıklandı Narin Güran cinayeti davasında gerekçeli karar açıklandı

PELET ÜRETİMİ İÇİN YENİ BİR YATIRIM ADIMI

Çorum Merkez ilçesindeki Kayaca köyünde, ailesinin yıllardır sürdürdüğü kereste üretiminden arta kalan atıkları değerlendirmek için pelet üretim tesisi kurmaya karar veren Ebru Zorlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na (TKDK) başvurdu. Zorlu, IPARD II 11. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında başvurusu onaylanarak, 7,2 milyon liralık yatırım için 3,9 milyon TL hibe desteği aldı. Yatırımını 2023 yılı sonunda tamamlayan Zorlu, atık kereste ve talaşları çevre dostu peletlere dönüştürerek doğanın korunmasına katkı sağlıyor.

“KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER İLE ATIKLARI DEĞERLENDİRİYORUZ”

Ebru Zorlu, projenin hayata geçirilmesinde destek aldıkları süreci şu şekilde özetledi: “Ailem 1996 yılından beri kereste üretimi ve ahşap ev yapımı işinde faaliyet gösteriyor. Bu üretimlerden arta kalan atıkları değerlendirmek için pelet üretimi yapmak istedik. Bir yakınımızın önerisiyle, TKDK’nın birçok sektöre destek sağladığını öğrendik ve başvuru yaptık. Başvuruyu yaparken çok fazla yardımcı oldular.”

ÇEVRE DOSTU ÜRETİM, ATIKLARI KAZANÇA DÖNÜŞTÜRÜYOR

Zorlu, pelet üretiminde kullanılan malzemelerin atık kereste ve talaşlar olduğunu belirterek, üretim için bir tane bile ağaç kesilmesine gerek olmadığını vurguladı. Zorlu, “Tesisimizdeki hammaddeleri orman ürünleri işleyen diğer tesislerden temin ediyoruz. Böylece, atıklarını değerlendirebilmesi için diğer tesislere de destek oluyoruz,” dedi. Bu şekilde yapılan üretim, hem çevre dostu hem de ekonomiye katkı sağlıyor.

HEDEF: ÜRETİM KAPASİTESİNİ 12 BİN TONA ÇIKARMAK

Pelet üretim kapasitesinin yıllık 12 bin ton seviyesine çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Zorlu, şu anda 15 çalışanla tek vardiya üretim yaptıklarını belirtti. Ürünler, hem ev kullanıcıları hem de endüstriyel tesisler için üretiliyor. Üretimde herhangi bir kimyasal katkı kullanılmazken, tamamen doğal çam odunu ve kereste artıklarından pelet üretiliyor. Zorlu, “Şu anda Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerdeki müşterilerimize satış yapıyoruz,” dedi.

ÇEVREYE KATKI: PELETİN AVANTAJLARI

Zorlu, üretimlerinin çevre dostu özelliklerini de vurguladı. “Kömüre göre neredeyse tamamı yanan, az kül bırakan ve düşük karbonmonoksit salınımı yapan peletler, çevreye duyarlı bir enerji kaynağı sunuyor. Sıfır Atık projesine de katkı sağlıyoruz,” diye konuştu.

DEVLET DESTEĞİ İLE YATIRIM GERÇEKLEŞTİ

Son olarak, Ebru Zorlu, devletten aldığı hibe desteği ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti. “Devletimizin sağladığı 3,9 milyon TL destekle yatırımı hayata geçirebildik. Bu, Sıfır Atık projelerine de önemli bir katkı,” dedi.

Kaynak: İHA