Günümüzde kurum, kuruluş veya firmaların olmazsa olmazlarından biri web siteleridir. Bu web siteleri sayesinde bilinirlik, güvenilirlik ve hedef kitleye kolay ulaşım sağlanmaktadır.  Yalnızca kurum veya kuruluşlar değil, pek çok tekil kullanıcının da bir web sitesi bulunmaktadır. Peki bir kişinin web sitesi açması ve kullanmaya başlaması için nelere sahip olması gerekmektedir?

Bu sorunun cevabı elbette server hizmetidir. Server bir sahip olduğumuz alan adının internet kullanan dünya üzerindeki herkese açık bir şekilde paylaşılmasını, verilerin depolanmasını ve verilerin işlenmesini sağlamaktadır. Siz de web sitesi sahibi olmak istiyor veya hazırda bir web sitesini yönetiyorsanız bilmeniz gereken kavramlardan birisi de “Dedicated Server”dır.

Dedicated Server/fiziksel sunucular Türkçe karşılığı ile adanmış anlamına gelmektedir. Paylaşımlı sunucuların aksine Dedicated Server paylaşımsız bir sunucudur. Paylaşımlı sunucuda birden fazla kurum veya kuruluşla paylaşılan kaynaklar Dedicated Server’da paylaşılmaz. RAM, disk, bant genişliği gibi bir bilgisayar için önemli olan kaynaklar yalnıza kullanıcıya tahsis edilir. Böylelikle bilgisayar performansında bir azalma olmaz.

Web sitelerinde zaman zaman trafik oldukça artmakta ve buna bağlı olarak kaynaklardaki yük artışı yaşanmaktadır. Böyle bir durumda ihtiyaç duyulan şey kaynak kapasitesinin artırılmasıdır. Eğer yeterli çözüm üretilmezse siteniz yavaşlayabilir ve performansınız azalabilir. Dedicated Server’lar böyle durumlarda ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabilir.

Dedicated Server Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Dedicated Server’lar kullanıcılara pek çok avantaj ve fırsatlar sunmaktadır. Bunlardan ilki ve en önemlisi, kaynakların paylaşılması ve yalnızca kullanıcılara özel tahsis edilmesidir. Böylelikle ihtiyaç  duyduğunuz an dilediğiniz kaynağı seçebilirsiniz.

Dedicated Server’lar trafik kapasitenizin yükselmesini sağlayacaktır. Dilediğiniz şekilde yazılımsal özelleştirmeler yapabilirsiniz. Dedicated Server’lar size yazılımsal ve donanımsal kaynak bağımsızlığı sunmaktadır. Böylelikle yüksek performansa erişmeniz mümkün olacaktır.

Kullanacağınız altyapı özelliklerini kendiniz belirlersiniz. Sanallaştırma, storage ve network gibi birçok maliyeti ödemek zorunda kalmazsınız.

Kimler Dedicated Server Kullanmalı?

Serverler internetin temelini oluşturmaktadır. İnternet erişimine ihtiyaç duyan bir kişinin server olmadan ulaşması mümkün değildir. Bu yazılımlar tek bir kişiye adanmaktadır. Bir başka şirkete veya kişilere tahsis edilmemektedir.

Paylaşımlı sunucularda karşılaşabileceğiniz ortak kullanıma bağlı olan sorunlar Dedicated Server’larda yaşanmamaktadır. Böylelikle hem kapasiteniz zorlanmaz hem de daha yüksek bir hıza sahip olursunuz. Bu tür özellikler sayesinde Dedicated Server kullanımı oldukça yaygındır. Bireysel kullanıcılardan büyük işletmelere kadar Dedicated Server sahibi olabilir. İhtiyacınıza uygun olan sunucuyu Natro’da bulabilir ve güvenle kullanmaya başlayabilirsiniz. Dedicated Server türleri şunlardır:

Başlangıç Seviye:
Dedicated Server türünün çoğunlukla tek işlemci ile çalışan servislerin kullandığı türdür. Yüksek performans elde etmek isteyen ve ölçeklendirilebilir kaynakları yönetmek isteyenler için idealdir.

Yüksek Performanslı Dedicated Server:

Başlangıç seviyenin kullanıcı için yeterli olmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Eğer çok yüksek bir trafiğe sahipseniz yüksek performanslı dedicated server sizin için uygun olacaktır.

Bandwidth Dedicated Server:

Bu server türü kullanım amacı ile diğerlerinden farklılaşmaktadır. Daha çok video, mp3 vs dosyaları barındıran bir web siteniz var ise geniş bant aralığı sunduğu için bu server türü sizin için oldukça idealdir.

E-Mail Dedicated Server:
Sunucular arası e-posta gönderimi yapılması için kullanılan e-mail sunucularında POP3, IMAP ve Microsoft Exchange kullanılabilmektedir.

Application Dedicated Server:

Application kelimesinden de anlaşılacağı üzere daha çok uygulama geliştiricileri tarafından tercih edilen bir sunusu türüdür. İçerisinde web uygulamaları barındırabilir.

Database Dedicated Server:

Bu sunucuda çalışmalar MySQL ve MSSQL gibi veritabanlarında gerçekleşmektedir. Yüksek bir performans isteyenler için idealdir.

Server Mirroring Dedicated Server:

Birbirinden farklı sunucuların yansıtılarak kopyalanmasıdır. Böylelikle aynı yapı içerisinde birden fazla sunucu rahatlıkla çalışabilir. Kısaca özetlemek gerekirse yüksek trafiğe sahip olan web site kullanıcıları, uygulama ve yazılım sahipleri, startup ile ilgilenenler Dedicated Server kullanabilir.

Dedicated Server ve Sanal Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sunucu alırken karşılaşacağınız birden fazla seçenek olacaktır. Böyle bir durumda kafanız karışabilir.  Bu nedenle sunucular hakkında genel bir bilgiye sahip olmalısınız. Birbirine en çok karıştırılan sunucular ise Dedicated ve sanal sunucudur. Sanal sunucular kaynaklarını paylaşmaz ve yalnızca bir kullanıcının erişimine olanak tanır. Sanal sunucular ise kendi aralarında birçok bölüme ayrıldığı için birden fazla kullanıcının aynı anda çalışmasına ve kaynakların paylaşılmasına olanak tanır. Ayrıntılı bilgi almak için Natro ürünlerini ve hizmetlerini inceleyebilirsiniz.

VDS Sunucu Nedir?

VDS açılımı Virtual Private Server demektir. Fiziksel bir sunucunun içerisinde bulunabilir ve birden fazla sunucuya bölünür. Böylelikle fiziksel sunucunun sanallaştırılarak sanal bir sunucu gibi kullanılmasına olanak tanır.  Dolayısıyla küçük projelerin ve büyük projelerin çalışılmasında avantaj sağlar. Bu sebeple pek çok kullanıcı VDS kiralama yapmaktadır.

Günümüzde sunucular olmadan bir internette herhangi bir çalışma yapmak oldukça güçtür. Bu sebeple bir sunucuya sahip olmak hayati önem arz etmektedir. İhtiyacınız olan sunucuları en Natro’da bulabilirsiniz. En uygun sunucu kiralama fiyatları ve paketlerini inceleyerek dilediğinizi seçebilirsiniz.