Tüm Gayrimenkul Profesyonelleri Birliği (TGPB) Lideri Hakan Akçam, mülk kiralama mukavelelerinin dijital ortamda tanzim edilmesine yönelik uygulamanın bugünden itibaren emlak uzmanlarının da erişimine açıldığını duyurdu.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN DİJİTAL KİRA SÖZLEŞMESİ HAMLESİ
Hazine ve Maliye Nezareti, kira kontratlarının elektronik ortamda hayata geçirilmesi yönündeki çalışmalarının ilk etabını 2024 yılının sonbaharında tamamlamıştı.
Mevcut düzende, gayrimenkul sahibi bireyler, e-Devlet platformundaki "Kira Sözleşmesi İşlemleri" sekmesi üzerinden kontrat oluşturabiliyor ve bu sözleşme kiracı tarafından onaylanabiliyordu. Bu sistem aracılığıyla oluşturulan kira akitleri için zaman damgalı, barkodlu bir belge üretilerek, e-Devlet vasıtasıyla evrakın doğruluğu teyit edilebiliyordu.
EMLAK UZMANLARI MESLEKLERİNİ RESMİYETE DÖKECEK
Çalışmanın ikinci evresinde nihai aşamaya gelinirken, e-Devlet üzerinden sunulan kira sözleşmesi oluşturma imkanı bugün itibarıyla emlak profesyonellerinin kullanımına sunuldu.
TGPB Başkanı Hakan Akçam, kiracı ve mal sahibinin e-Devlet platformunda bir araya gelerek kira sözleşmesini imzalayabildiğini, ancak bu süreçte emlak danışmanlarının yer almadığını ifade etti.
Bugünden itibaren uygulamanın emlakçılar için de aktif hale geldiğini vurgulayan Akçam, "Gayrimenkul malikleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sistemi üzerinden emlak danışmanına yetki devri yapabilecek. Yetkiyi alan emlak danışmanı da, sözleşmeyi potansiyel kiracıya elektronik ortamda iletebilecek. Kira kontratını oluşturan emlak danışmanı, barkodlu belge temin edebilecek. Bu sayede, emlak danışmanları mülk sahipleri ve kiracıları bir araya getirerek mesleklerini yasal çerçevede icra edebilecekler." şeklinde konuştu.
KİRA AKİTLERİNİN E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILMASI MECBURİ HALE GELMELİ
Akçam, sistemin dijital ortama taşınmasıyla birlikte, kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve konutta ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini dile getirdi.
Sisteme dair iyileştirme ve düzenlemelerin sürdüğünü belirten Akçam, Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesinde kefilin fiziki imzasının zorunlu olduğunu ve bu konudaki çalışmaların da devam ettiğini aktardı.
Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale getirilmesi durumunda, mal sahibi ile kiracı arasındaki pek çok sorunun çözüme kavuşacağına dikkat çeken Akçam, bu sayede sahtekarlık vakalarının önüne geçileceğini sözlerine ekledi.