Kipaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Hanefi Öksüz, yatırımlarının hız kesmeden devam edeceğini belirterek; “Şu anda koltuğumuzun altında üç-dört tane karpuz var. Çimentonun ikinci fırını, kağıt fabrikası, gaz beton, jeotermal santrallerinde büyüyoruz” dedi.


İsviçreli tekstil makinesi firması Rieter’in 4 bininci tarak makinesinin Kipaş Holding’e satılması dolayısıyla düzenlenen açılış seremonisinde konuşan Öksüz, Kipaş Holding’in Türkiye’nin en dinamik yatırımlarını yapan şirket olduğunu belirtti.  


Öksüz, yatırım yelpazesini her geçen gün genişleten Kipaş’ın binlerce insana istihdam sağlamaya devam ettiğini söyledi. Tekstilden çimentoya, tarımdan enerjiye, eğitimden kağıt üretimine kadar 8 ayrı sektörde yatırımları bulunduğuna dikkat çeken Öksüz, emeği geçen Kipaş personelini kutladı. Yeni çalışmalar hakkında da bilgiler veren Öksüz, çimento fabrikasına yapılacak ek fırınla bu sektörde Türkiye’nin en büyüğü olacaklarını belirtti. “Kahramanmaraş’ta sanayiyi daha ileri götürmeye devam edeceğiz” diyen Öksüz, şunları söyledi: “Tekstil bizim ana sektörümüz, çok iyi noktadayız ve entegre bir tesisimiz var. Ama darboğazlarımıza takviye yapacağız. Mesela dokuma darboğazımızdı, şu anda yüze yakın makine aldık. Tekstilde de Kipaş varlığını devam edecek. Ayrıca Lee Cooper’in bütün ürünlerini Maraş’ta yapmak için faaliyetlerimiz var ve epeyce yol aldık.


ÇALIŞTIRACAK İNSAN BULAMIYORUZ


İş sahamız arttı. Çalışacak insan sayısı yetersiz ise bu çok güzel bir durum. Bu ülkemizde işsizlik problemi kalmadığını ve fabrikaların çoğaldığını gösterir. Artık çalışında ne kadar  fazla ücret fazla verirse gider orada çalışır. Buna da herkes saygı duyar. Yüksek ücret vererek ayakta kalabilen tesisler devam edecek, buna ayak uyduramayan sektör işçiliği ucuz ülkelere kayacak. Bu ekonominin kuralı. Tarımda bile çalıştıracak işçi bulamıyoruz.


TEMBELLEŞME YÖNÜNDE BİR KORKU VAR İÇİMDE


Çünkü sosyal yardımlar o kadar çoğaldı ki, insanlar çalışmayı arzu etmiyor. Eskiler; ‘Boş duracağına beleş çalış’ demiş. Bunlar, önemli şeyler.  Ancak benim bazı endişelerim var, sanki insanımız biraz tembelleşmeye doğru gidiyor. Çünkü sosyal yardımlar o kadar çoğaldı ki insanlar çalışmamayı tercih ediyor. Yani tembelleşme kadar kötü bir şey yok. İşte Yunanistan’ın durumu ortada. Şimdi bizim insanımızda bu yardımlar dolayısıyla çalışmaktan geri kalmamalı. Tabi ki bir devlet fakirine, engellisine, yaşlısına bakmalı. Ama genç yaştaki adam, tuttuğunu koparacak insanlar çalışmalı. Toplum tembelleşmemeli. Ben de isterim ki işçim 2 bin TL maaş alsın. Ama tembelleşme yönünde bir korku var içimde.”


KOLTUĞUMUZUN ALTINDA 4 KARPUZ VAR


Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, yaptığı yatırımları karpuza benzeterek şunları söyledi: “Kendi sektörlerimizde büyümeye devam edeceğiz. Şu anda koltuğumuzun altında üç dört tane karpuz var. Çimentonun ikinci fırını, kağıt fabrikası, gaz beton, jeotermal santral’lerde büyüyoruz.  Yatırım bakımından Türkiye’nin en dinamik şirketiyiz. İmkanlarımız el verdiği sürece Kahramanmaraş’ta sanayi yi ileriye götürmeye çalışacağız. 


DÜNYANIN EN HIZLI İLERLEYEN ŞİRKETİ


Kağıt fabrikasının temelini 5,6 ay gibi kısa bir zamanda başladık. İnşaatımız yakında tamamlanmak üzere. Yabancı şirketlerin dediğine göre dünyada en hızlı ilerleyen projelerden birisi. Dünyanın en modern fabrikası olacak. Avrupa’nın en büyük en modern tek üniteli tesisi. Fabrikada, kullanılan her rulo kağıdımız 110 ton. Vinçler, aşağı ve yukarı çıkarken elektrik üretecek. Atık sudan elektrik üretiyoruz. Her alana duyarlı bir tesis.


KAHRAMANMARAŞLI KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR


AKEDAŞ çok iyi bir yatırım oldu. Her şeyden evvel, Kahramanmaraşlı kendi elektriğine sahip çıktı. Birinin bir sorunu olsa, tüm olanakları ile yetkililere ulaşıyor. Kazanılan para Kahramanmaraş’ta kalıyor. Kahramanmaraş’ta tekrar yatırıma giriyor. Kendi elektriğimizi sağlıklı bir şekilde alıyoruz. Elektrik sanayinin can damarı, elektrik olmazsa hiç birşey olmaz. Tüm sanayiciler, enerjilerini almak için sağlıklı yatırımlar yapıyor.


TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÇİMENTO FABRİKASI KAHRAMANMARAŞ’TA


Kipaş Türkiye içinde tanınan bir holding oldu. Çimento’da şu anda kapasiteyi yüzde 120 oranında yükselttik. Yeni bir fırın yapılıyor. Bizim firmamız Türkiye’nin en büyük çimento fabrikası olacak. Tek ünitede en çok çimentoyu üreten anlamında. Bizim birçok hayır adına yaptığımız kurum var. Gümüşer ailesinin yaptığı okulları, Öksüz ailesinin okulu, hastanesi var. Geçmiş yıllarda okulumuz yaptık. Okulumuz, Türkiye’nin başaralı illeri arasına giriyor.


2001 yılında jeotermal santral işine girdik. Bu sektör, Kipaş Holding’in büyüyeceği bir numaralı sektör. Burada ikinci ve üçüncü santrallerimizi çalıştırıyoruz. 4,5 sahamız var, 4 tane petrol sondaj makinesi ile sondajlarımız devam ediyor.


TÜRKİYE’DE EN BÜYÜK BARAJ


Baraj üretimimiz Türkiye’de en büyük düşüs oranı bizde. Barajın üst sınırı ile alt sınır arasındaki yükseklik farkı bin 50 metre. Çok zor bir projeydi, ama altından kalktık.”


RİETER FİRMASIYLA ÖNEMLİ İŞLER YAPTIK


Rieter firmasıyla da bu güne kadar çok başarılı işlere imza attıklarını anımsatan Öksüz, “Biz Kipaş olarak Türkiye’nin entegre olarak en büyük tekstil sanayi kuruluşuyuz. Birçok makine yapan firmalarla çalıştık. Büyüklüğümüzün yanı sıra, kaliteyi de ön planda tutan bir kurumuz. Çünkü dünyada rekabet çok yoğun. Bizi ayakta tutacak olan kalitemiz ve uygun fiyatımızdır. O nedenle Rieter’in de bizim için ayrıcalığı vardır. Ürünlerin kalitesi ve servisin daha iyi olması nedeniyle son yıllarda iş birliğimiz daha da arttı. Bundan sonra da bu birliktelik devam edecek” diye konuştu.


ÖKSÜZ’E HAVA ENERJİSİYLE ÇALIŞAN SAAT


Rieter Avrupa Fabrika Satış Müdürü Rudolf Meier, günün anısına Öksüz’e havayla çalışan İsviçre saati hediye etti. Türkiye’de bulunmaktan ve Kipaş’la çalışmaktan gurur duyduklarını söyleyen Meier, şunları kaydetti: “Kendimizi burada evimizde gibi hissediyoruz. Türk kültürünü gördüğümüz zaman, Kipaş’ı gördüğümüz zaman ne kadar çok şey yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Ben günün anısına İsviçre saatimizi Kipaş grubuna takdim etmek istiyorum. Bu çok eski ve geleneksel bir saattir. Tamamen hava enerjisiyle çalışır, herhangi bir şekilde kurmaya, pile ihtiyacı yoktur. Havadaki enerjiyle çalışır. Bunu teslim etmekten ve Kipaş’ın partneri olmaktan gurur duyuyoruz. Bu saat her zaman doğru zamanı gösterecektir.”


Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Gümüşer, Kipaş yöneticileri ve Rieter Türkiye Satış Müdürü Jurgen Seuberling ile Tarak Makinesi Üretim Müdürü Ferald Steiner’in katıldığı program kokteylle son buldu.