Bono faizlerindeki hızlı düşüş başta konut olmak üzere tüketici kredilerine de yansıdı. Bankalar birbiri ardına faizleri indirince krediyle alınan konut 35.520 lira, otomobil ise 1.080 lira ucuzladı.

Merkez Bankası’nın geçen ay yaptığı 1.25 puanlık indirimin ardından başta bono piyasası olmak üzere faiz oranlarında yaşanan hızlı düşüş, tüketiciye de radikal bir şekilde yansımaya başladı. Bankalar konut, taşıt ve nakit ihtiyaç kredilerinin faiz oranlarında birbiri ardına sert düşüşler yaparken tükecilerin maliyeti birkaç gün öncesine göre önemli ölçüde geriledi. Tüketci faizlerinde en ciddi adım reel sektör kredilerinde de atağa kalkan kamu bankalarından geldi. Ziraat Bankası önceki akşam cesur bir adımla, konut kredilerinde aylık faizi 0.35 puan indirerek yüzde 1.84’ten yüzde 1.49’a çekti. Banka ayrıca taşıt kredisini yüzde 1.90’dan yüzde 1.75’e, nakit ihtiyaç kredisini ise yüzde 1.99’dan yüzde 1.89’a indirdi. Ziraat’in bu hamlesi sektörde diğer bankalar için de faiz indirimin fitilini ateşledi. Bankaların hemen hepsi konut kredisi faizlerinde indirime giderken, taşıt ve ihtiyaç kredierinde de düşüş yapıldı.

MALİYETLER DÜŞTÜ

MERKEZ Bankası’nın bu ayki toplantısında da faiz indireceği beklentisinin etkili olduğu düşüşlerin ardından tüketici kredisi oranları son ayların en cazip noktalarına geldi. Konut kredilerinde yaşanan 0.35 puanlık faiz düşüşü 10 yıl vadeyle alınan 100 bin liralık bir kredinin maliyetini 35 bin 520 lira azalttı. Söz konusu kredinin aylık taksidi 296 lira düşüşle 2 bin 148 liradan bin 852 liraya indi. Toplam ödeme miktarı da 257 bin 760 liradan 222 bin 240 liraya geriledi. Benzer şekilde faiz indirimlerinin ardından krediyle otomobil alacak tüketcilerin maliyetinde de hatırı sayılır ucuzlama yaşandı. 30 bin TL’lik 3 yıl vadeli oto kredisinin tüketciye toplam faturası bin 80 lira düştü.

FAİZLER DAHA ÇOK GÜNDEME GELECEK

BANKACILAR önümüzdeki dönemde kredi faizlerinde daha fazla düşüşün gündeme gelebileceğini ancak bunun tamamen Merkez Bankası’nın gecelik faiz oranlarına bağlı olduğunu belirtiyor. Bir bankacı, söz konusu oranlar gecelik faizlerde geçen ay yapılan 1.25 puanlık indirim ve bu ay yapılacağı tahmin edilen 0.5-1 puanlık gerilemeyi kapsadığını belirtti. Söz konusu bankacı Merkez Bankası’nın beklendiği şekilde bu ay yarım puanlık indirim yapması durumunda ocakta tüketci kredilerinde başka faiz düşüşü beklemediğini kaydetti. Bankacılar Merkez Bankası’nın halen yüzde 15 olan faiz oranını yıl sonuna kadar yüzde 12 seviyesine çekmesini bekliyor. Bu ayki toplantıda dün açıklanan kasım ayı sanayi üretim verisinin çok kötü çıkması nedeniyle indirimin daha fazla olabileceği de belirtiliyor.

Konutta faiz 1.49’a düştü

Banka Aylık faiz
Ziraat Bankası 1,49
Garanti Bankası 1,51
İş Bankası 1,54
Anadolubank 1,54
Akbank 1,54
ING Bank 1,55
Vakıfbank 1,60
Yapı Kredi 1,61
BankPozitif 1,64
HalkBank 1,68
Fortis 1,68
Finansbank 1,69
Şekerbank 1,71
HSBC 1,71
TEB 1,89
Denizbank 1,99
MillenniumBank 2,09

Evini arabasını kaptırana umut ışığı
Hükümet bankalara olan kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çalışmalara hız verdi.

HÜKÜMET’İN, küresel krizin yaralarını sarmak için hazırladığı ve bankalara olan kredi borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin ‘Barış Projesi’nden, taksitlerini ödemediği için evini ve aracını bankaya veren kişilerin de yararlanması öngörülüyor. Düzenleme bankalar tarafından da kabul edilirse, tüketiciler borçlarını ödeyerek, hacizli konutlarını ve araçlarını geri alabilecekler. Hükümetin, Vergi Barışı ve Varlık Barışı’nın ardından gündeme getirdiği, banka kredi borçların yeniden yapılandırılmasını öngören Kredi Barış Projesi ile ilgili çalışmalar hızlandırıldı. Çalışmaların hızlandırılmasında, bazı tüketicilerin projeyi beklemesi nedeniyle ödememesinin etkili olduğu belirtildi. Barış Projesi ile ilgili çalışmalar, BDDK tarafından hazırlanarak bankaların görüşüne sunulan, yönetmelik değişikliği üzerinde sürdürülüyor.

BANKALAR BELİRLEYECEK

BARIŞ Projesi kapsamında, şirketlerin yanı sıra, KOBİ, esnaf ve tüketici kredilerinin de yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Projeyle ilgili çalışmalar sırasında, borçlarını ödeyemedikleri için konut ve araçları haciz konulan tüketicilerin durumu da masaya yatırıldı. Ancak, bu durumdaki kişilerin Barış Projesi’nden nasıl yararlanacağı henüz netleşmedi. Üzerinde çalışılan formüllere göre, konut veya araçları bankalar tarafından el konulan kişilerin, gecikmiş taksitlerini ödemeleri halinde, borçlarının yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

Star