Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren; “İslam’da herhangi bir değişiklik yok, sadece algılarımızda değişiklik var.” dedi.


KALİDA’nın düzenlediği “Değişen Dünyada İktisadi Meseleler Bankacılık ve Sigortacılık” konulu panelde konuşan Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren: “İslam’da herhangi bir değişiklik yok, sadece algılarımızda değişiklik var. Müminler yaptığı işlerin İslam fıkhına ait hükümlerini bilmek zorundalar. Hazreti Ömer, valilerine gönderdiği genelgede ‘Çarşı- pazarda dükkânı olup İslami hükümleri bilmeyen esnaflık yapmasın.‘ demiştir. Dünyaya bir imtihan dönemi geçirmek üzere gelen müminlerin ticari hukuku bilmeleri dini bir vecibedir.” dedi.


Ramada Otel’de yapılan panelde esnaf ve iş adamlarına konuşan Prof. Dr. Hamdi Döndüren, dinleyicilerin sorularına da cevap verdi.


Bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde karşılaşılan problemlere cevap bulmakta zorlanılmasının çeşitli sebeplerin olduğunu belirtti. Her kapının anahtarı olduğu gibi her sorunun da bir cevabı olduğunu söyleyen Döndüren; “Asr-ı Saadette yaşanan olayları güncel hadiselerle yorumlamak gerekiyor. Banka ve sigorta uygulamaları 4 Halife, Emeviler ve Osmanlı döneminde benzerlerini gördüğümüz uygulamalar var. Her meslek gurubunun karşılaştığı problemlere verilmiş fetvalar var, bu programlar devam etmeli.” Şeklinde konuştu.


Programın açış konuşmasını yapan KALİDA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ökkeş Balsuyu; “Kahramanmaraş’ı daha modern ve gelişmiş iller seviyesine yükseltmeyi ilke edinerek yatırımlar yapıyoruz. Ayrıca hızla küreselleşen dünyada halkımızın evrensel değerleri daha fazla özümseyici olmasını, bunu gerçekleştirirken de milli manevi değerlerini koruyarak ilerlemesini arzuluyoruz. Bugün ülkemizde yazıları ve konuşmaları ile fikir dünyamızı aydınlatma gayretinde olan değerli akademisyen misafirimizi de bu salonda görmekten onur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.’’ Dedi.


KALİDA Başkan Yardımcısı Ökkeş Balsuyu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde iktisadî rekabet ve ekonomik savaşlar, sosyal hayata yön veren, silâhlı çatışmalara dahi temel teşkil eden sebepler arasına girmiştir. Geri kalmışlık, kalkınmışlık, kalkınmakta olma vasıfları daha ziyade iktisadî durum ve seviyeye bağlanmaktadır. Buna göre devletler, zayıf veya güçlü, geri veya ileri sayılmaktadır. İktisaden zayıf ve buna bağlı olarak teknik sahada geri kalmışlık içinde yaşamanın, maddî ve manevî değerleri korumanın mümkün olmadığını gören İslâm ülkeleri de kalkınmanın yollarına düşmüş, bunun için çeşitli formüller ve modeller aramış ve denemişlerdir. Günümüzde karşılaştığımız iktisadi problemlerinin çözümünün bizce nasıl olması gerektiği konusunda tereddütlerimiz olmaktadır. Değişen şartlarda ve hususlarda nasıl bir metot takip edeceğimizi de bilemiyoruz. Bu manada bu salonda sorulacak soruların birçok müşkülü de son vereceği ümidini taşıyorum.” İfadelerini kullandı.


KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Köksal, katılıma ve ilgiye teşekkür ettikten sonra “Banka ve sigorta işlemlerinde çözüm olarak Malezya örneği İslam coğrafyasında takip edilecek bir yol kabul edilebilir. Avrupa’da bile birçok banka Müslümanlar için faizsiz bankacılık hizmeti sunmaya başladı. Katılım bankacılığı ve finans kurumları birçok engeli aşmış durumdadır.” Dedi.


Panelistlerden KSÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. Nuri Kahveci yaptığı konuşmada günlük hayatta her meslek sahibinin uyması istenen etik kurallara değindi ve ‘yararlı olanı almalı, zararlı olandan kaçınmalı’ ilkesinin erdemli bir Müslüman’ın vasfı olduğunu belirtti. İyi ile kötüyü, helal ile haramı, yararlı ile zararlıyı ayırt etmek için İslam hukukunun en az işlerimizin incelikleri kadar bilinmesi gerektiğini söyledi.


Alışveriş, borçlanma, faiz, çek, ortaklıklar, kredi, altın ve döviz piyasası gibi güncel birçok konuya cevaplar verilen programın sonunda panelistlere hediye takdim edildi. Manşet Haber Merkezi