Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Yusuf Temizkan, hububat üreticisinin zor durumda olduğunu öne sürdü.

Şube Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Temizkan, şunları kaydetti:

“Kahramanmaraş merkez ilçe Kahramanmaraş ovası ve Narlı ovasında hububat hasadı tamamlanmış bulunmakta, Kuzey ilçelerimizde ise hasat devam etmektedir. Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanlığı olarak yaptığımız serbest piyasa araştırmasına göre % 20 çiftçi kârı ile birlikte buğday maliyeti 68 krş tespit edilmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alım fiyatını 55 krş olarak açıklaması da üreticinin beklentisini karşılamamıştır.

Ayrıca oda olarak üretici ile birebir yaptığımız araştırma neticesinde 2009/ 2010 sezonunda özellikle ilimiz merkez ilçe Kahramanmaraş ovası ve Pazarcık ilçemiz Narlı ovasında iklimsel koşullar, aşırı yağış ve yüksek nemden kaynaklanan özellikle Pas, Septorya, Kök ve Kökboğazı çürüklüğü gibi hastalıklar ve süne zararlısı, nedeniyle buğday verimi ve üretiminin % 20-50 düzeyinde az olmasına neden olmuştur.

Açıklanan taban fiyattan umduğunu bulamayan çiftçimiz ikinci hayal kırıklığını ise verim düşüklüğü nedeniyle yaşamaktadır. Bütün umudunu hububat hasadına bağlayan çiftçimiz zor günler yaşamaktadır. Türkiye genelinde de ilimizde yaşanan sorunların yansıması yaşanmaktadır. Hububat çiftçimizin bu zor durumdan çıkabilmesi için Tarım ve Köy işleri Bakanlığımız tarafından Türkiye genelinde geniş bir araştırma yapılarak verim kaybımdan etkilenen çiftçilerimizin kg başına 10-15 krş düzeyinde desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu destekleme ile zarar gören hububat çiftçimize bir nebzede olsa teselli olacaktır.” (www.kanal46.com)