TUSKON Başkanı Rızanur Meral krizin etkilerinin Türkiye de daha yeni hissedilmeye başlandığını söyledi

ABD'de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan küresel kriz iş dünyasını da tedirgin ediyor. Türkiye Sanayici ve İş Adamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral krizin etkilerinin Türkiye'de daha yeni hissedilmeye başlandığını belirterek “2009 ve hatta 2010 yılları ekonomik kriz bakımından zor yıllar olacak. Fakat 2011'in ilk aylarında düzelmenin başlayacağını öngörüyoruz” dedi.

Türk ve Amerikan iş adamları arasında bağlantılar kurmak için ABD'yi ziyaret eden TUSKON ve beraberindeki heyet bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Washington'da bulunan Meral, ABD Kongresinde ve ABD Dışişleri Bakanlığında, Türkiye ile ABD'nin sadece ikili olarak değil dünyada başka bölgelerde de yapabileceği ticari işbirliğini ele alıyor.

Washington'daki düşünce kuruluşlarından Woodrow Wilson Center'da düzenlenen oturumda konuşan Meral, Türk ve Amerikan iş adamları arasında bağlantılar kurarak iki ülke arsındaki ticaret ve yatırım imkanlarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

ABD ile iş yaparken Türk iş adamlarının karşılaştığı sıkıntılara ilişkin bir soruyu yanıtlarken Meral, ''en önemlisi psikolojik. Amerika çok uzak, çok büyük ve çok farklı diye düşünüyor iş adamlarımız. Bu yüzden bir araya getiriyoruz; heyet halinde olunca daha kolaylaşıyor'' dedi.

İkinci meselenin dil engeli olduğuna işaret eden Meral, yeni kuşak Türklerin çoğunun ise artık İngilizce konuştuğunu kaydetti.Standartlar ve ticaret hacmindeki farklılıkların sıkıntı yaratabildiğini belirten Meral, ayrıca doların karşısında güçlü Türk Lirası'nın, Türk ürünlerini ABD için çok pahalı hale getirdiğine de işaret etti.

Dünya mali krizinin Türkiye'ye etkisi konusundaki soruları yanıtlarken de Meral, krizin etkisinin Türkiye'de daha yeni hissedilmeye başladığını belirterek, ''krizin bize gecikmeli gelmesinin sebebi, Türk finansal sisteminin sağlamlığı'' dedi. Meral, 2001'deki ekonomik krizden sonra Türkiye'nin bankacılık sektöründe yaptığı düzenlemelerin de, büyük ölçüde krize karşı Türkiye'yi koruduğunu hatırlattı.

Türkiye'de eskiden, uluslararası banka şubelerinin tercih edildiğini şimdi ise devlet ve yerel bankaların tercih edildiğini belirten Meral, bankacılıkta problem olmamasına karşın reel sektörün (üretim kesimi) finansmanında sıkıntı yaşandığını söyledi. Meral, bankaların sanayicilere kredi vermediğini ve kredi sıkıntısı yaşandığını da kaydetti. Meral, 2009 ve hatta 2010 yıllarının ekonomik kriz bakımından zor yıllar olacağını, ancak 2011'in ilk aylarında düzelmenin başlayacağını öngördüğünü de söyledi.

ABD'de tasarı geçmezse Ermeni sorunu çözülür


Rızanur Meral, Türk hükümetinin, komşularla ''sıfır problem''politikasının, iş dünyasına çok büyük yardımı olduğunu belirterek, Türk iş adamlarının, Ermenistan ile de ticaret yapabilmeyi istediğini kaydetti. Son dönemde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün futbol diplomasisiyle başlayan olumlu atmosferin daha da ilerletilmesini beklediklerine işaret eden Meral, şunları söyledi:''ABD Kongresinden, Ermeni tasarısının çıkmamasını umuyoruz, çünkü bu, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına zarar verebilir. Biz problemlerimizi zaten kendimiz çözüyoruz'' dedi.

Ermeni diasporasının ana problemi teşkil ettiğini söyleyen Meral, ''eğer bu tasarı geçmezse, Türk-Ermeni ilişkileri çok yakında, çok hızlı bir şekilde gelişebilir. Amerikalı dostlarımıza çok ihtiyatlı davranmalarını kuvvetle tavsiye ediyoruz.''ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti için ''çok zamanlı''diyen Meral, iki ülke arasında yapılacak çok şeyin olduğunu, bu ziyaretle, Türk kamuoyunda güven inşa edilebileceğini söyledi. Meral, Ermeni meselesinin Türk milleti için çok hassas bir konu olduğunu belirterek, ''Obama da Türkiye-Ermenistan arasında barış sürecini desteklemeli'' dedi.

Toplumda AB üyeliğine destek azalıyor

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türk kamuoyunun, AB'ye üyelik konusundaki yaklaşımının sorulması üzerine de, AB'ye üyeliğe desteğin,

5-6 yıl öncesindeki kadar yüksek olmadığını söyledi. Daha önce, ekonominin ve demokrasinin içinde bulunduğu durum nedeniyle vatandaşların, ''AB'ye girersek bunlar düzelecek'' düşüncesiyle üyeliği kuvvetle desteklediğini belirten Meral, reformlar ve enflasyonun aşağı çekilmesiyle bazı kesimlerin, ''gerçekten Avrupa'ya ihtiyacımız var mı?'' sorusunu sorduğunu kaydetti.Meral, desteğin düşmüş olmasına karşın, yine de bugün çoğunluğun AB'ye üyeliği istediği görüşünü savundu.