KAHRAMANMARAŞ PİYASALARINDA DOLAR VE EURO YENİ GÜNE İĞNEDEN İPLİĞE ARTIŞLA BAŞLADI
Dolar kuru hafta ortasında da kademeli değer kazancını sürdürüyor. Serbest piyasalar güne 47,36 lira seviyesinden giriş yaptı. Kahramanmaraş’taki yerel döviz büroları ve finans çevreleri, döviz kurlarındaki bu yukarı yönlü hareketliliği yakından izliyor. Dolar/TL bandı yeni rekor seviyeleri test ederken, uzmanlar bölgesel gerilimlerin döviz üzerindeki baskısını vurguluyor.
İstanbul serbest piyasasının açılışında dolar 47,36 liradan, euro ise 54,06 liradan işlem gördü. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde dolar 47,34 lira, euro ise 53,86 lira seviyesinden kapanış yapmıştı. Kahramanmaraşlı yatırımcılar ve iş dünyası temsilcileri, dış pazardaki gelişmelerin kent ekonomisine ve ihracat kalemlerine yansımalarını değerlendiriyor.
TÜRK LİRASININ DEĞER KAYBI VE BÖLGESEL GELİŞMELERİN PİYASALARA ETKİSİ
Bölgedeki sıcak çatışmaların başlangıcından bu yana Türk lirası, Amerikan doları karşısında yüzde 7,3 oranında değer kaybetti. Yılbaşından bu yana yaşanan toplam kayıp ise yüzde 9,4 düzeyinde gerçekleşti. Piyasa aktörleri bu oranları küresel çalkantılara kıyasla dengeli buluyor.
Yurt içi gündemde bugün açıklanacak kritik bir ekonomik veri yer almıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceği Merkez Yürütme Kurulu toplantısından çıkacak mesajlar finans çevreleri tarafından merakla bekleniyor. Kahramanmaraş sanayicisi de ekonomi politikalarının sahadaki yansımalarını dikkatle takip ediyor.
MERKEZ BANKASININ FAİZ POLİTİKASI VE ENFLASYON BEKLENTİLERİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son toplantısında politika faizini sabit tutma kararı aldı. Banka yetkilileri, enerji maliyetlerindeki artışa işaret ederek enflasyonun ana eğiliminde geçici bir yükseliş yaşanabileceğini ifade etti.
Finansal anketler, 2026 yıl sonu politika faizi beklentisini yüzde 35 seviyesinde topluyor. Bu durum, yılın geri kalan döneminde yaklaşık 200 baz puanlık kısıtlı bir faiz indirimi adımı geleceğini gösteriyor. Uzmanlar, Merkez Bankasının faiz indirim döngüsünden önce piyasayı fonlama mekanizmalarını yeniden düzenleyeceğini ve gecelik faizleri politika faizi seviyesine yakınlaştıracağını öngörüyor.
Next



