Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin deprem gerçeğini yansıtan "Türkiye Diri Fay Haritası-2026" çalışmasını tamamladı. 2013 yılından bu yana beklenen bu geniş kapsamlı güncelleme, ülkenin jeolojik yapısındaki güncel durumu gözler önüne serdi. Uzman ekipler, ülke genelinde yürüttükleri saha araştırmaları sonucunda aktif fay hatlarının envanterini yeniden oluşturdu.

FAY SAYISI 485'TEN 700'E YÜKSELDİ

MTA tarafından yapılan teknik incelemeler, Türkiye’deki diri fay hattı sayısında belirgin bir artış olduğunu ortaya koydu. Gelişen teknolojik yöntemler ve detaylı arazi taramaları sayesinde daha önce kayıtlarda yer almayan faylar haritaya eklendi. Bu veriler ışığında, toplam diri fay sayısı 485’ten 700 seviyesine ulaştı. Bilim insanları, bu artışın yeni bir fay oluşumundan ziyade, daha önce tespit edilemeyen hatların modern cihazlarla belirlenmesinden kaynaklandığını belirtti.

Kahramanmaraş'ta O Cadde 30 Gün Ulaşıma Kapanıyor: Sürücüler İçin Kritik Uyarı
Kahramanmaraş'ta O Cadde 30 Gün Ulaşıma Kapanıyor: Sürücüler İçin Kritik Uyarı
İçeriği Görüntüle

AFET RİSK YÖNETİMİNDE YENİ DÖNEM

Güncellenen harita, şehirleşme ve altyapı projeleri için temel rehber niteliği taşıyor. AFAD ve diğer yerel yönetimler, kentsel dönüşüm süreçlerinde ve yeni imar planlarında bu güncel verileri esas alacak. Özellikle deprem dirençli şehirler kurma hedefi doğrultusunda, fay hatlarının geçtiği bölgelerdeki yapılaşma kriterleri yeniden gözden geçirilecek.