Özelleştirilmesi ile birlikte CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ve kamyonun yoğun eleştirisine maruz kalan Afşin-Elbistan A Termik Santral ve Linyit İşletmeleri ve işçilerin akıbeti hakkında sendika başkanı açıklama yaptı. Başkan Kılıç, devir sözleşmesinde 18 işletme içerisinde işçilerin tayin hakkı olduğunu belirterek: “ sonra bu işyerlerinde çalışan işçi arkadaşlarımızın tayinler ile ilgili son bir haftada sosyal medyadan ve yerel basından açıklamalar yapılıyor. EÜAŞ İnsan Kaynakları Daire Başkanı le yapılan telefon görüşmeler sosyal medyada paylaşılıyor, bu konunun özünden uzak basın açıklamaları yapılıyor, bu açıklamalarındaki durum çalışan arkadaşlarımız da kafa karışıklığını netleştireceğe yerde daha da karmaşık hale getiriyor. Bu soruların cevabını bulmak için işçi arkadaşlarımız tekrar dönüp bize soruyorlar. Biz de arkadaşlarımızın kafalarında oluşan soru işaretlerini gidermek için bu açıklamayı yapıyoruz” dedi.
25 YIL ÖNCE BAŞLADI
25 yıl önce başlayan devir sürecinde kamu personelin mağdur olmaması için EÜAŞ’la yaptıkları görüşmeler sonucunda kurumu içi tayin hakkını elde ettiklerini hatırlatan Tes-İş Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, şunları söyledi:
Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin, kömür sahası ve tüm varlıkları le birlikte işletme hakkı 1994 yılında Erg-Verbund ortaklığına 20 yıllığına verildi. Uzun bir mahkeme süreci sonunda karar kesinleşti ve Erg-Verbund ortaklığı bu işletme hakkını Çelikler Holding A.Ş. firmasına devretti. Çelikler A.Ş. geldi EÜAŞ Afşin-Elbistan A Termik Santral, Linyit İşletmeler ve sosyal tesisler devraldı. Bizler asıl ilgilendiren durum bu işyerlerinde çalışan işçi arkadaşlarımızın ne olacağıydı. Biz Tes-İş Sendikası olarak bu konuyu EÜAŞ Genel Müdürlüğü yetkililer le defalarca konuştuk ve bir karara bağladık. Bu devirde biz Tes-İş Sendikası olarak 2015 yılında EÜAŞ le yaptığımız görüşmeler sonucunda işçi personel için kurum içi tayin hakkı aldık. Şimdi bu sözleşmeye dayanarak bizim arkadaşlarımızın kurum içi EÜAŞ Genel Müdürlüğü işyerlerine tayin hakkımız var. Kurum da bu sözleşmeye uyarak burada çalışan arkadaşlarımızı EÜAŞ bünyesinde ihtiyacı olan işletme müdürlüklerine tayin etmek istiyor.”
4 AYDIR ÜCRETLİ İZİNDELER
Yaklaşık 4 aydır ücretle izinde bulunan personellerin kulaktan dolma bilgelerle hareket etmemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Kılıç, “5 Nisan 2019 günü
Afşin-Elbistan A Termik Santral ve Linyit İşletmeler Koordinasyon Müdürlüklerine bir yazı göndererek çalışan personelin listede belertilen 18 işletme müdürlüklerinden üç yer tercih etmeler şartı ile üç tercihin birisine tayinlerin yapılacak bildiriyor. Gelinen noktada ise, işçi arkadaşlarımız kafasındaki birçok sorunun cevabını net olarak EÜAŞ Genel Müdürlüğü yetkelerinden veya kendisini temsil eden sendikasından almak istiyor. Bu da en doğal haklarıdır.

İşçi arkadaşlarımızın sendikalarının haricinde söylenen konuşulan kulaktan dolma bu konuyla ilgisi bilgisi olmayan şahısların açıklamalarına itibar etmemelerini istiyoruz. İşçi arkadaşlarımızı belgelendirmek sendika olarak bezlerin görevdir ve en doğru blgiyi de sendikamızdan alırsınız” şeklinde konuştu.
B TERMİK SANTRALİ 
Tayin dilekçesi vermeyen ya da B Termik Santrali’nde kalmak isteyen personellerin işlemlerinin zaman alacağını da sözlerine ekleyen Başkan Kılıç şöyle konuştu, “Afşin Elbistan A Termik Santral ve Linyit İşletmelerinde çalışan personellerden, EÜAŞ Genel Müdürlüğüne bağlı 18 işletme müdürlüklerinden üç tercih yapması istendi. Bu tayin işinin birinci etabında Afşin-Elbistan B Termik Santral dışında 17 işletme müdürlükler içinden tercihler yapılan 3 işletmenin birisine tayin yapılacaktır. 
ÖNLERİ AÇILDI
Bu işin ikinci etabında dışarıya gidecek personelin dışında kalan sayı tekrar gözden geçirilecek, bu durumda B Termik Santrali’nden de tayin isteyen arkadaşlarında önler açıldı. Onlar da dışarıya tayin edilerek A Termik Santral ve Linyit İşletmesinden gelecek arkadaşlara yer açılacak. 
EMEKLİ OLMAYI HAK EDEN ARKADAŞLAR TAYİN EDİLMEYECEK
Bu arkadaşlar ya emekli olacak ya da bir müddet mevcut durumları devam edecektir. Emekliliği hak eden arkadaşlar haricinde kalan A Termik Santral İşletme Müdürlüğünde 80 kişi ve linyit işletmelerinde kalan yaklaşık 800 kişi EÜAŞ bünyesinde dağıtılacak. Dışarıya gidenler hacrinde kalan B Termik Santral İşletme Müdürlüğünü tercih eden arkadaşlarımız da B termik Santral İşletme Müdürlüğüne geçilecek. Bu durum zamana yayılabilir. Yan bir ay da sürer üç ay da orası kesin”