Deprem bölgesinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik vergi yükümlülükleriyle ilgili yeni kararlar, sektördeki işletmelerin geleceği hakkında belirsizlikleri artırıyor.

Geleneksel Halı Dokuma Geleneği,  Kahramanmaraş Çağlayancerit’te Kadınların Emeğiyle Canlanıyor Geleneksel Halı Dokuma Geleneği, Kahramanmaraş Çağlayancerit’te Kadınların Emeğiyle Canlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mücbir sebep halinin 31 Mayıs'a kadar uzatıldığını duyurdu. Ancak bu karar yalnızca 2,5 milyon lira ve altı ciroya sahip işletmeleri kapsıyor. Büyük işletmelerin ise vergi dairelerinden onay alması gerektiği belirtildi.

6 ŞUBAT DEPREMİNDEN ETKİLENEN İLLERDE YENİ DÜZENLEMELER

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden büyük ölçüde etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in İslahiye ile Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için uygulanan mücbir sebep hali, Bakan Şimşek'in açıklamalarıyla daha da uzatıldı.

ŞİMŞEK'TEN MÜCBİR SEBEP AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2022 yılı itibarıyla cirosu 2,5 milyon liranın altında olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin mücbir sebep halinin 31 Mayıs'a kadar uzatıldığını açıkladı. Şimşek, bu kararın 73 bin 87 işletmeyi kapsayacağını ve bölgedeki işletmelerin yüzde 80'inin mücbir sebep halinden faydalanacağını belirtti. Ayrıca, 2,5 milyon liralık ciro limitinin, 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 6 milyon lira olacağı ifade edildi.

BÜYÜK İŞLETMELERİN DURUMU

Mükellefiyet kaydını depremlerden etkilenen bölgelerde bulunan büyük işletmelerin durumuna ise başka bir düzenleme getirildi. Cirosu 2,5 milyon lirayı aşan işletmelerin mücbir sebep hali 30 Kasım 2024'e kadar geçerli olacak. Bu işletmeler, durumu gerekçelendirerek vergi dairelerine bireysel başvuru yaparak mücbir sebep hallerinin devam ettiğini belirtebilecek. Bu başvurular, vergi daireleri tarafından yeniden değerlendirilecek.

YENİ VERGİ TAKVİMİ AÇIKLANDI

Gelir İdaresi Başkanlığı, depremlerden etkilenen yerlerdeki mükelleflerin vergi yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için yeni bir takvim belirledi. Bu kapsamda, 1 Ocak 2023 ile 6 Şubat 2023 tarihleri arasında iş hayatına atılan ve sadece gayrimenkul, ücret, menkul sermaye gelirleri gibi kazançlardan vergi ödeyen mükelleflerin de mücbir sebep halinden faydalanabileceği açıklandı.

TAKSİTLENDİRME VE VERGİ ÖDEMELERİNDE YENİ DÜZENLEMELER

Deprem bölgesindeki mükellefler, 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisi ödemelerini de 30 Haziran’a kadar gerçekleştirebilecek. Mücbir sebep hali uzatılan mükellefler, borçlarını faizsiz bir şekilde 24 aya kadar taksitlendirebilecek. 

BİRİNCİ TAKSİT ÖDEMELERİ İÇİN SON TARİH 30 EYLÜL

Mükellefler, 7440 sayılı Kanun kapsamındaki başvurularını 31 Ağustos'a kadar yapabilecek. Ayrıca, ilk taksit ödemelerinin son tarihi 30 Eylül olarak belirlendi. Bu tarihten sonra yapılacak ödemeler için düzenlemeler ise aylık dönemler halinde yapılacak.