Ülkemizin yüreğini parçalayan deprem felaketinin üzerinden bir yıl geçerken, binalarımız yine tehdit altında.
Bu kez suçlu, doğa değil; vicdansız eller...
Kolon kesme ve izinsiz tadilat gibi ölümcül uygulamalar, binalarımızın can damarlarını keserek yeni felaketlere davetiye çıkarıyor.
2023 yılının 6 Şubat’ında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremler, binlerce yapının hasar görmesine ve çok sayıda can kaybına yol açtı.
Deprem sonrası yapılan çalışmalar, bazı binalarda kiriş ve kolonların kesilmesi gibi izinsiz tadilatların, bu yıkımların ve can kayıplarının en büyük nedenlerinden biri olduğunu ortaya koydu.
Depremin ikinci yıldönümüne yaklaşırken, Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Reyhanlıoğlu, "Olası Depremlerde Kesilen Kolonların Altında Kalmamak İçin" başlıklı önemli bir açıklama yaptı.
Reyhanlıoğlu, binalarda tehlikeli müdahalelerin önlenmesi amacıyla caydırıcı cezaların gerekliliğini vurgulayarak, ihbar hatlarının kurulmasının önemine dikkat çekti.
KOLON VE KİRİŞ KESİMİ HÂLÂ DEVAM EDİYOR
Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Reyhanlıoğlu, açıklamasında, binalarda yapılan izinsiz tadilatların yapıların güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti.
Reyhanlıoğlu, “6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümüne sayılı günler kaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yerel yönetimler ve özel sektör, şehirlerimizi yeniden inşa etmek için büyük bir çaba sarf ediyor. Ancak, depremler sırasında binaların yıkılmasında önemli bir etken olan kolon-kiriş kesme ve izinsiz tadilatlar ne yazık ki hâlâ devam ediyor. Şu anda bu haberi okurken bile, şehrimizin veya ülkemizin herhangi bir yerinde birileri ya kolon ya da kiriş kesiyor, izinsiz tadilatlar yaparak yapıların güvenliğini tehlikeye atıyor” dedi.
PROJE UYGUNLUK KONTROLÜ OLMADAN İŞYERİ AÇMA RUHSATI VERİLMEMELİ
Reyhanlıoğlu, açıklamasında, tüm Türkiye’de yapıların belirli aralıklarla bir inşaat mühendisi tarafından kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle işyerleri ve zemin katında işyeri bulunan binalarda, tapu devirlerinde tapu müdürlüğünün, projeye uygunluk kontrolü olmadan devir yapmaması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, işyeri açma ruhsatı veren belediyelerin de, proje uygunluk belgesi olmadan ruhsat vermemesi gerektiğini ifade etti. Reyhanlıoğlu, “Bu kontroller, deneyimli inşaat mühendisleri tarafından yapılmalı ve bu mühendisler, daha önce projeler hazırlamış ve uygulamış kişiler olmalıdır. Ayrıca, belediyelerde ya da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda bir ihbar hattı oluşturulmalıdır. Kolon-kiriş kesme ve izinsiz tadilat işlemlerini gerçekleştirenlere ağır cezalar verilmelidir. Böylece, daha ağır bedeller ödememek için binaların periyodik bakımlarının kanunlarla güvence altına alınması sağlanmalıdır” dedi.