Kahramanmaraş'ta ve ülke genelinde ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren "boş tarihli tahliye taahhütnamesi" konusu gündemdeki sıcaklığını koruyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu karmaşık meseleye dair önemli açıklamalarda bulunarak hem ev sahiplerini hem de kiracıları bilgilendirdi. Bakan Tunç, özellikle Kahramanmaraş gibi kentsel dönüşümün yoğun olduğu bölgelerde bu tür anlaşmazlıkların daha sık yaşandığına dikkat çekti.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNDE KRİTİK DETAYLAR
Bakan Tunç, tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinden sonraki bir tarihte imzalanması gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde, ev sahibinin sonradan tarih eklediği belgelere itiraz yolunun açık olduğunu vurguladı. Tunç, "Hukuk, kiracının ev bulmak için çabaladığı bir dönemde, evsiz kalmamak için her şeyi imzalayabileceğini göz önünde bulunduruyor ve kira sözleşmesi ile aynı tarihli tahliye taahhütnamesini geçersiz sayıyor" dedi.
İHTİLAFLARDA ADLİ TIP'IN ROLÜ
Boş verilen ve ev sahibinin sonradan doldurduğu belgelere itiraz sürecinde Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi'nin önemli bir rol oynadığını belirten Bakan Tunç, tarihin kontrattan önce mi yoksa sonra mı atıldığının tespit edilebildiğini ifade etti. Ayrıca, belgenin fotoğrafının çekilmesi durumunda, itiraz sürecinde önemli bir kanıt olabileceğini söyledi. Ancak, Adli Tıp Kurumu'nda tarihin yanlış tespit edilme ihtimalinin de bulunduğunu ve bu durumun yüzde yüz garantisinin olmadığını sözlerine ekledi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE TEKNOLOJİK YAKLAŞIMLAR
Bakan Tunç, tahliye taahhütnamesinin noter veya e-Devlet üzerinden yapılmasının sorunu çözüp çözmeyeceği konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Noterde yapılmasının ev sahiplerinin kiraya verme konusunda tereddüt yaşamasına neden olabileceğini, ancak e-Devlet üzerinden yapılmasının daha uygun olacağını belirtti. Bu sayede, tahliye taahhüdünün amacına uygun olarak yapılmış olacağını ifade etti.