Kahramanmaraş'ta Yüzme Eğitmeninden Uyarı: "Akarsu ve Baraj Yerine Güvenli Havuzları Tercih Edin"
Kahramanmaraş'ta Yüzme Eğitmeninden Uyarı: "Akarsu ve Baraj Yerine Güvenli Havuzları Tercih Edin"
İçeriği Görüntüle

KAHRAMANMARAŞ'TA DEPOZİTO SİSTEMİ MOBİL UYGULAMAYLA YAYGINLAŞIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi’ni Kahramanmaraş genelinde büyütüyor. Kurum, iade noktalarını artırmak amacıyla "Mobil DOA" uygulamasını kentte hizmete sunuyor. Yeni model sayesinde Kahramanmaraşlı vatandaşlar teslim ettikleri her ambalaj için 1 TL kazanırken, sisteme ortak olan yerel esnaf da ambalaj başına 50 kuruş teşvik ödemesi alıyor.

MAHALLE BAZLI İADE NOKTALARI DEVREYE GİRİYOR
Türkiye Çevre Ajansı, depozito iade otomatlarının bulunmadığı Kahramanmaraş'taki market, bakkal ve büfeleri "Manuel İade Noktası" statüsüyle sürece dahil ediyor. Depozito Bilgi Yönetim Sistemi (DBYS) kaydını tamamlayan esnafa Mobil DOA cihazı ücretsiz veriliyor. İşletmeler bu el terminaliyle barkod doğrulama, sayım, veri aktarımı ve kayıt işlemlerini hızlıca gerçekleştiriyor.

Vatandaşlar, Mobil DOA cihazındaki karekodu akıllı telefonlarına okutarak süreci başlatıyor. Görevliler, DOA ambalajlarının barkodlarını sisteme kaydediyor ve doğrulanan bilgiler anında dijital altyapıya aktarılıyor. Sistem, hesaplanan depozito tutarını doğrudan kullanıcının DOA Cüzdan hesabına tanımlıyor.

KAHRAMANMARAŞ ESNAFI DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE EK GELİR ELDE EDİYOR
Mobil DOA cihazları, Kahramanmaraş esnafına herhangi bir cihaz maliyeti yüklemeden sisteme katılma imkanı tanıyor. Esnafın topladığı ambalajları yetkili saha operatörleri düzenli aralıklarla teslim alıyor. İlgili kurumlar, teslim edilen her ambalaj karşılığında işletmelere 50 kuruş destek ödemesi yapıyor. Uygulama; kentteki geri dönüşüm oranını yükseltmeyi, esnafa ek gelir sağlamayı ve vatandaşların iade noktalarına erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

KAHRAMANMARAŞ'TAKİ SAHA UYGULAMALARI VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR
Saha süreçlerini değerlendiren market işletmecisi Ercan İnci, cihazın kullanım kolaylığı sunduğunu vurguluyor. İade otomatlarındaki yoğunluğa dikkat çeken İnci, Mobil DOA cihazı sayesinde tıpkı ürün satar gibi kolaylıkla iade aldıklarını belirtiyor. Plastik, cam ve metal içecek ambalajlarının tamamını kabul ettiklerini aktaran İnci, yaklaşık 15 dakika içerisinde 100 ürünü sisteme sorunsuzca işlediklerini ve uygulamanın doğaya büyük katkı sağladığını ifade ediyor.

Türkiye Çevre Ajansı çevre mühendisi Aybike Mısır ise otomat kurulumuna uygun olmayan alanlarda erişimi artırmak için bu yöntemi geliştirdiklerini bildiriyor. Mısır, Kahramanmaraşlı vatandaşların en yakın iade noktalarını mobil uygulama üzerinden anlık görebildiğini, bu modelin geri dönüştürülebilir atıkları kaynağında toplama hedefine büyük güç kattığını aktarıyor.