Kütahya'da Nükleer Alarm: Araçta 70 Milyon Dolarlık Kaliforniyum Ele Geçirildi
Kütahya’da jandarma ekiplerinin gerçekleştirdiği yol kontrolünde, bir aracın bagajında dünyanın en pahalı ve tehlikeli maddelerinden biri olan kaliforniyum ele geçirildi. 7.5 gramlık bu radyoaktif maddenin piyasa değerinin yaklaşık 70 milyon dolar olduğu belirtildi.

Şüpheli Araç Jandarmanın Dikkatini Çekti
Kütahya il sınırlarında yapılan rutin yol kontrolü sırasında durdurulan bir araç, ekiplerin dikkatini çekti. Yapılan aramalarda, özel bir muhafaza içinde saklanan şüpheli bir madde bulundu. Olay yerine çağrılan uzman ekiplerin yaptığı incelemelerde, söz konusu maddenin radyoaktif kaliforniyum olduğu tespit edildi.

Kaliforniyum Nedir, Neden Bu Kadar Değerli?
Kaliforniyum, nükleer reaktörlerde ve bilimsel araştırmalarda kullanılan sentetik ve son derece nadir bir element olarak biliniyor. Gramı milyonlarca dolarla ifade edilen bu madde, yüksek derecede radyoaktif olması nedeniyle hem büyük bir tehlike hem de ekonomik değer taşıyor. Bu sebeple yasa dışı yollarla taşınması, ulusal güvenliği tehdit edebilecek boyutlara ulaşabiliyor.

İletişim başkanlığı Fahrettin Altunun yerine atanan Burhanettin Duran kimdir
İletişim başkanlığı Fahrettin Altunun yerine atanan Burhanettin Duran kimdir
İçeriği Görüntüle

Olayla İlgili Soruşturma Sürüyor
Olayla ilgili olarak araçta bulunan kişiler gözaltına alınırken, radyoaktif maddenin nereden temin edildiği ve nereye götürülmek istendiği konusunda geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Jandarma ve savcılık, olayın olası uluslararası bağlantılarını da araştırıyor.