Kahramanmaraş İl Genel Meclisi'nde (İGM) İl Daimi Encümeni ve İhtisas Komisyonu üyeleri yapılan seçimle belirlendi.


İGM’de bir yıl boyunca görev yapacak olan ihtisas komisyonları ile il daimi encümen üyeliği seçimleri yapıldı. İGM Başkanı AK Partili Mustafa Özsoy başkanlığında bir araya gelen meclis üyeleri, ilk olarak il daimi encümen üyelerini seçerken, ardından 8 ayrı ihtisas komisyonunda görev alacak isimleri seçti.


Plan ve Bütçe, İmar ve Bayındırlık, Eğitim ve Kültür, Çevre ve Sağlık, Tarım ve Çeşitli İşler, AR-GE Dış İlişkiler, Kültür Varlıkları ile Köy Hizmetleri olmak üzere toplam 8 ihtisas komisyonunun görev yaptığı Kahramanmaraş İGM’de, Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonu'na 7, diğer komisyonlara ise 5’er üye seçildi.


Ekrem Ergin, Ali Demir, Faruk Demirci, Adil Öksüz ve Cuma Doğan İl Daimi Encümen Üyeliği'ne seçilirken, toplantıda gündem dışı konuşmak isteyen meclis üyelerine söz hakkı verildi.


Yeni seçilenleri tebrik ediyor; görev yapacakları yıl boyunca üstün başarı diliyoruz.


HABERİN DETAYI:


Kahramanmaraş İl Genel Meclisi (İGM), Nisan ayı ikinci birleşimi İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Özsoy başkanlığında gerçekleştirildi. Özsoy, başkanlığında gerçekleştirilen Kahramanmaraş İl Genel Meclisi yeni dönem encümenlerini ve komisyon üyelerini seçti. Mecliste parti grup başkanları tarafından önerilen isimler meclis üyeleri tarafından yapılan oylama ile kabul edilerek belirlendi.


Mecliste ilk olarak 2012 yılında görev alacak 5 kişilik il encümen üyelerinin seçimi gerçekleştirildi. Parti grup başkanları tarafından önerilen isimler meclis üyeleri tarafından yapılan gizli oylama sonucu belirlendi. Gizli oylama sonucu yapılan seçimde Ali Demir ve Cuma Doğan (33), Faruk Demirci (32), Ekrem Ergin ve Adil Öksüz (31) oy alarak il encümen üyeliklerine seçildiler.



Ardından İhtisas Komisyonlarına üye seçimine geçildi. Yine mecliste grubu bulunan partilerin grup başkanları tarafından plan bütçe komisyonuna seçilecek isimlerin teklif edilmesiyle birlikte Mustafa Özsoy, Yakup Gökçe, Muhtar Deniz, Ahmet Göçer, Ahmet Canpolat ve Turgut Çakar yalpan açık oylama ile Plan Bütçe Komisyon üyeliğine seçildi. Daha sonra İmar Bayındırlık Komisyon üyeliklerine ise Metin Doğan, Yemliha Böke, Hüseyin Tanrıverdi, Hayati Güngör, Cuma Kaya, İsmail Sarıçerçi ve Mustafa Tunç oy birliği ile seçildi.



Meclis Üyeleri Mustafa Okumuş, Selim Sağır, Behzat Kama, Mustafa İmalı ve Osman Nuri Arıkoğlu ise Eğitim Kültür Komisyonuna seçildi.


Çevre Sağlık Komisyonuna ise, Ahmet Arıkan, Halit Gencal, Sırrı Demir, Sevilay Tüfekçi ve Ramazan Bozdoğan seçildi. 



Meclis Üyeleri, Cuma Doğan, Ömer Kösebalaban, Faruk Demirci, Şeref Binbuğa ve Haydar Keleşer ise oy birliği ile Tarım ve Çeşitli İşler Komisyonuna seçildiler.



AR- GE Komisyonuna Ali Demir, Adil Öksüz, Mehmet Ali Şen, Hulusi Ataç ve Celal Ceritli, Kültür Varlıkları Komisyonuna Cengiz Sezal, Ekrem Ergin, Sırrı Demir, Mehmet Gelir ve Hakan Dertli, Köy Hizmetleri Komisyonuna ise, Hulusi Ataç, Cengiz Sezal, Mehmet Gelir, Mustafa İmalı ve Ziya Kenger yapılan oylamalar sonrasında komisyon üyeliklerine seçildiler.



Meclis toplantısında gerçekleştirilen seçimlerin ardından bir açıklama yapan Kahramanmaraş İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Özsoy, İl Genel Meclisinin (İGM)’nin Nisan ayının ikinci birleşiminde en önemli gündem maddelerini İl Encümen Üyeliği ve İhtisas Komisyonlarına Üye seçimlerinin oluşturduğunu söyledi. İl Encümen Üyeliğine seçilen üyelerin 1 yıl boyunca Kahramanmaraş İl Genel Meclisinin encümen organı olarak görev yapacaklarını dile getiren Özsoy şu şekilde devam etti; “Her hafta belirli günlerde belirlenen maddelere göre toplantılar yapacaklar. Yapılan oylama sonucunda belirlenen kişilere başarılar dilerken, Kahramanmaraş’ın sorunlarını çözüme kavuşturmak için gerektiği şekilde çalışacağız. İGM olarak her zaman uyum içerisinde başarılı bir şekilde çalıştık. Bundan sonra ki süreçte de aynı şekilde çalışacağımıza inanıyorum.” Şeklinde konuştu.



İl Encümen Üyelerinin Görevi;



İl encümeni valinin başkanlığında, il genel meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri mali hizmetler birim amiri olmak üzere valinin her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur. Valinin katılamadığı encümen toplantısına genel sekreter başkanlık eder. Encümen toplantılarına gündemdeki konularla ilgili olarak, ilgili birim amirleri vali tarafından oy haklı olmaksızın görüşleri alınmak üzere çağrılabilir. Madde hükmüne göre, il encümeni valinin başkanlığında; İl genel meclisinin her yı1 kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği 5 üye, Biri mali’ hizmetler birim amiri olmak üzere valinin her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden, oluşmaktadır. Encümen toplantılarına vali başkanlık edecek, ancak valinin katılamaması durumunda, encümen toplantılarına Genel Sekreter başkanlık edecektir. İçişleri Bakanlığı’nın 11.03.2005 tarih ve B.05 .0.MAH.0740003/40 102 sayılı Genelgesi’ndeki, “5302 sayılı Kanunla vali yardımcısının vali adına özel idare işlerini yürütmesi ve valiye vekaleten il encümenine başkanlık etmesi veya ita amirliği gibi görevler sona ermiştir. Encümene valiler başkanlık edecek olup genel sekreterler usulü dairesinde atanıp göreve başlayınca valilerin katılamadığı toplantılara genel sekreterlerin başkanlık etmeleri mümkün olabilecektir.” ifadesinden de anlaşılacağı üzere, 5302 sayılı Yasa ile vali yardımcısının, vali adına özel idare işlerini yürütmesi sona erdiğinden, valiye vekâleten il encümenine başkanlık etmesi görevi de sona ermiştir. Encümen toplantılarına gündemdeki konularla ilgili olarak, ilgili birim amirleri vali tarafından oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere çağrılabilecektir.



Encümenin görev ve yetkileri;



"Stratejik plan ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesin hesaba inceleyip il genel meclisine görüş bildirmek. Yıllık çalışma programına alınan işlerle ilgili kamulaştırma kararlarını almak ve uygulamak. Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek. Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasında aktarma yapmak. Kanunlarda öngörülen cezaları vermek. Vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı beş milyar Türk Lirasına kadar olan ihtilafların sulhen halline karar vermek. Taşınmaz mal satımına, trampa edilmesine ve tahsisine ilişkin kararları uygulamak, süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek. Belediye sınırları dışındaki umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirlemek. Vali tarafından havale edilen konularda görüş bildirmek. Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak. Madde ile; encümenin görev ve yetkileri yeniden düzenlenerek yürütme organı olma niteliği daha netleştirilmiş ve eski İl Özel İdaresi Kanununda öngörülen meclis yerine karar alma yetkisi, tümüyle kaldırılmıştır. Sonuç olarak karar organı olan meclis ile yürütme organı olan encümen arasındaki ayırım netleştirilmiştir. "(www.kanal46.com)