Seçim Takvimi’ne göre siyasi partiler milletvekili aday listelerini bugün mesai saati bitimine kadar YSK’ya iletecek..Aday adaylarındaki heyecanlı bekleyişin dozu ise iyice arttı. Allah göstermesin ama olası kalp krizleri için dikkatli olmak gerekiyor.

22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak olan erken genel seçim öncesinde şimdi gözler bugün akşam mesai saati bitimine kadar siyasi partiler tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edilecek olan milletvekili aday listelerine çevrildi. Kamuoyunda bu yönde büyük bir merak yaşanırken, aday adayları da büyük bir ihtimalle bu akşamı zor edecek ve Pazartesi sendromu yaşayacak. Bugün akşam listelerin belli olması ile ortalık iyice karışacak. Listelerde yer bularak sevinenler, ismini göremeyince küsenler, kızanlar ve parti değiştirenlerin hareketliliği ile bu hafta tansiyon bir hayli yükselecek.

Kahramanmaraş’ta en çok heyecan ise 77 aday adayı ile AKP ile 37 aday adayı bulunan MHP’de yaşanıyor. Bu arada 3 Kasım 2002 seçiminde TBMM’ye AKP’den giren 7 milletvekilinden hangilerinin yeniden listede kendisine yer bulabileceği yönünde şu anda tahminler ortaya atılırken, bu sorunun cevabı 4 Haziran tarihinde alınacak. Ortaya atılan iddialara göre; mevcut vekillerden Nevzat Pakdil, Mehmet Ali Bulut, Mehmet Yılmazcan ve zayıf bir ihtimal de olsa Fatih Arıkan’ın yeniden listede kendilerine yer bulması bekleniyor. Bu arada; duayen ve kurt siyasetçi Ali Sezal’ın ise yeniden aday olması beklenmiyor. Kahramanmaraş’ta en çok merak edilen AKP ile MHP’nin listelerinde kimlerin olacağı büyük bir sabırsızlık ile bekleniyor.

İŞTE TAHMİNİ AKP LİSTESİ: Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Nevzat Pakdil (İstanbul veya başka bir büyükşehirden de gösterilebilir), Ali Sezal, Veysi Kaynak, Mehmet Ali Bulut (Ankara'dan da gösterilebilir) (Hanefi Mahçiçek, Fatih Arıkan, Metin Doğan), Abdussamet Arslan (Avni Doğan), Rafet Bozdoğan (Şebnem Aydın), Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu (Mehmet Yılmazcan, Sıtkı Güvenç, Mete Eskigün)

İŞTE TAHMİNİ MHP LİSTESİ: Selman Özdoğan, Kerim Yılmaz, Faruk Atlı (Sefer Aycan), Mehmet Akif Paksoy, Osman Genç, Şule Arıkan (Günay Kodaz), Vahdet Sayın, Cahit Gökşen, (Ahmet Korkmaz)

TBMM’de 8 sandalyesi bulunan Kahramanmaraş’ın tek muhalefet milletvekili olan CHP’li Mehmet Parlakyiğit ise 22 Temmuz erken genel seçimi için yeniden aday olmadı ve artık evinde torunlarını seveceğini açıkladı. Bu partide geçen günlerde yapılan ön seçimi ise Durdu Özbolat kazanmıştı. CHP’nin ikinci sırası için genel merkezin kontenjan hakkını KATSO Başkan Vekili Sermet Çuhadar’dan yana kullanmak isteğini ancak gelen bilgilere göre Çuhadar’ın aday olmaya pek sıcak bakmadığı öne sürülüyor. CHP Genel Merkezi'nin ön seçime sadık kalacağı ve kontenjan adaylığına yani ikinci sıraya Doktor Gültekin Yazıcıoğlu'nun getirilebileceği öne sürülüyor. KATSO Başkanı Mehmet Balduk’tan da şu ana kadar aday olma yönünde sinyal gelmezken, daha önce aday olacağı beklenen Borsa Başkanı Mahmut Arıkan’ın da aday olmaması ile iş dünyasından bu seçim öncesinde aday çıkmamış oldu.

Kahramanmaraş’ta AKP ile MHP’nin yanı sıra geçen günlerde Genç Parti de 5’i bayanlardan oluşan toplam 9 aday adayını görücüye çıkartmıştı. Kahramanmaraş kent merkezinde yaşanan seçim sürecinde bugüne kadar AKP, MHP ve Genç Parti basın toplantısı yaparak aday adaylarını toplu bir şekilde tanıtırken, diğer partilerin birçoğunda ise ses-seda çıkmadı. Yine bir diğer ilginç gelişme ise; özellikle AKP listesinin ne olacağı şeklinde birçok kimse bahse girdi. Hatta bazıları aralarında bu yönde şahitli olarak yazılı protokol bile yaptı. Elbette seçim toto oynayanlar ile seçim sonuçları üzerine de bahisler yaşanıyor ve yaşanmaya da devam edecek.

BAĞIMSIZLAR: Hilmi Şahballı, Kemal Yavuz (BBP’nin bağımsız adayı) ve Ali Özdemir (DTP’nin bağımsız adayı) (ajans 46 - www.kanal46.tv)