Müslüman alemi, büyük bir özlem ve coşkuyla beklediği, "11 ayın sultanı" olarak da bilinen, bereketli sofraların kurulduğu Ramazan ayına 2025 yılında kavuşuyor. Bu mübarek ay, gelecek yıl 29 gün sürecek. İlk teravih namazı, 28 Şubat Cuma akşamı eda edilecek. 28 Şubat'ı 1 Mart'a bağlayan gece ilk sahura kalkılacak ve aynı gün ilk iftar yapılacak.
RAMAZAN BAYRAMI'NA DOĞRU: KADİR GECESİ 26 MART'TA
Oruç, teravih namazı, fitre, mukabele ve Kur'an-ı Kerim'in hatmedilmesi gibi ibadetlerle dolu, ihtiyaç sahiplerinin her zamankinden daha fazla gözetildiği bu müstesna ayda, Kur'an-ı Kerim'de "bin aydan daha hayırlı" olduğu müjdelenen Kadir Gecesi, 26 Mart'ta idrak edilecek. Ramazan Bayramı ise 30 Mart'ta başlayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı için fitre miktarını 180 lira olarak belirledi.
"RAMAZANDA YARDIMLAŞMA VE PAYLAŞMA ÖN PLANDA OLMALI"
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Halit Çalış, Müslümanların heyecanla beklediği Ramazan ayının, yardımlaşma ve paylaşma duygularının yoğunlaştığı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı. Müslümanların Ramazan boyunca evlerinde iftar verme geleneğini yaygınlaştırmasının önemine dikkat çeken Çalış, Ramazan'ın her anının bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ihtiyaç sahiplerine öncelik verilmesi ve akrabaların da unutulmaması gerektiğini belirtti. Ramazan'ın aynı zamanda Kur'an-ı Kerim ayı olduğunu hatırlatan Çalış, bu ayda Kur'an ile daha fazla vakit geçirilmesinin önemini vurguladı.
HİCRİ TAKVİM VE RAMAZAN AYI
Dini ibadetlerin zamanlarının belirlenmesinde hicri takvimin esas alındığını belirten Çalış, orucun başlangıcı ve bitişinin Ramazan ayında gerçekleştiğini söyledi. Hicri takvimin, miladi takvime göre 10-11 gün kısa olduğunu ve bu nedenle Ramazan ayının her yıl daha erkene geldiğini ifade etti. Bu durumun, Ramazan orucunun bazen 29, bazen 30 gün sürmesine neden olduğunu açıkladı.
"ZEKAT VE İNFAKIMIZI SÜREKLİ HALE GETİRMELİYİZ"
Müslümanların Ramazan'da infaklarını artırması gerektiğine dikkat çeken Çalış, yeryüzünde zulüm altında inleyen, açlık ve sefaletle mücadele eden birçok insanın bulunduğunu hatırlattı. Bu nedenle, Ramazan ayında artırılan zekat ve infakların yıl boyunca sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Çalış, bu durum karşısında konforlu bir hayat sürmenin mümkün olmadığını ifade etti.