Türk yargısında özellikle 2023 yılında başlayan tartışmalarla gündeme gelen Sidar Demiroğlu, farklı adliyelerde üstlendiği görevlerin yanı sıra hakkında yürütülen HSK soruşturması ve çeşitli suçlamalarla kamuoyunun dikkatini çekti.

Diyarbakır'da avukatlık yaptıktan sonra hâkimlik sınavını kazanarak yargı mesleğine geçen Demiroğlu, İstanbul Anadolu Adliyesinde önemli görevlerde bulundu. Kariyerinin bir döneminde İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hâkimliği görevini yürüttü, daha sonra İstanbul Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevine geçti.

2023 yılında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın HSK'ya gönderdiği ihbar mektubu, yargıdaki bazı uygulamalarla ilgili tartışmaları büyüttü. Bu süreçte Demiroğlu'nun adı da çeşitli iddialarla gündeme geldi.

HSK, Kasım 2023'te soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi amacıyla Demiroğlu'nu geçici olarak görevden uzaklaştırdı. Kurulun İkinci Dairesi, yürüttüğü incelemelerin ardından 16 Haziran 2026 tarihinde Demiroğlu hakkında meslekten çıkarma kararı verdi.

Ağustos 2026'da kamuoyuna yansıyan soruşturma dosyasında ise Demiroğlu hakkında uyuşturucu ve suç şüphelilerinin tahliyesinden başka hâkimlerin dosyalarına müdahale iddialarına kadar çeşitli suçlamalar yer aldı.

SİDAR DEMİROĞLU KİMDİR?

Sidar Demiroğlu, Diyarbakır doğumlu eski bir hâkim ve mahkeme başkanıdır. Yargı kariyerinden önce Diyarbakır'da uzun süre avukatlık yapan Demiroğlu, Adalet Bakanlığının düzenlediği hâkimlik sınavını kazanmasının ardından meslek hayatını yargı alanında sürdürdü.

İstanbul Anadolu Adliyesinde görev yapan Demiroğlu, özellikle sulh ceza hâkimliği ve ağır ceza mahkemesi başkanlığı görevleriyle tanındı.

Hakkındaki iddialar nedeniyle 2023 yılında HSK soruşturmasının konusu olan Demiroğlu, daha sonra meslekten ihraç edildi.

SİDAR DEMİROĞLU NERELİ?

Sidar Demiroğlu Diyarbakır doğumludur. Yargı kariyerinden önce mesleki çalışmalarını memleketi Diyarbakır'da avukat olarak sürdürdü.

Adalet Bakanlığının hâkimlik sınavını kazanmasının ardından avukatlıktan yargı mesleğine geçen Demiroğlu, kariyerinin ilerleyen döneminde İstanbul'da görev yaptı.

SİDAR DEMİROĞLU HANGİ GÖREVLERDE BULUNDU?

Demiroğlu, yargı kariyeri boyunca İstanbul Anadolu Adliyesinde önemli görevler üstlendi.

Görev yaptığı makamlardan biri İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hâkimliği oldu. Sulh ceza hâkimlikleri soruşturma aşamasında tutuklama ve tahliye kararlarının yanı sıra internet sitelerine erişimin engellenmesi gibi çeşitli kararlar açısından önemli yetkilere sahip bulunuyor.

Demiroğlu daha sonra İstanbul Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevine geçti. Meslekten uzaklaştırılmasına kadar bu görevde bulundu.

SİDAR DEMİROĞLU NASIL GÜNDEME GELDİ?

Demiroğlu'nun kamuoyunda daha geniş şekilde tanınmasına 2023 yılında başlayan yargı tartışmaları yol açtı.

Dönemin İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, Ekim 2023'te Hâkimler ve Savcılar Kuruluna bir ihbar mektubu gönderdi. Mektupta, bazı sulh ceza hâkimliklerinin para karşılığında usulsüz tahliye kararları verdiği yönünde iddialar yer aldı.

Bu iddialar kapsamında Sidar Demiroğlu'nun adı da gündeme geldi.

Demiroğlu ise kendisi hakkındaki suçlamaları kabul etmedi ve karşı dilekçe verdi. Tartışmalar devam ederken organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı ile aynı masada bulunduğu bir fotoğrafın basına yansıması da kamuoyunda yeni tartışmalara neden oldu.

Müge Anlı'da Üfürükçü Hüseyin kimdir? Hüseyin Sarıbaş kaç yaşında, nereli?
Müge Anlı'da Üfürükçü Hüseyin kimdir? Hüseyin Sarıbaş kaç yaşında, nereli?
İçeriği Görüntüle

HSK SİDAR DEMİROĞLU HAKKINDA NE KARAR VERDİ?

HSK, 2023 yılında gündeme gelen iddiaların ardından Demiroğlu hakkında inceleme ve soruşturma süreci başlattı.

Kasım 2023'te HSK 2. Dairesi, soruşturmanın selameti açısından Demiroğlu'nu geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

Soruşturma ve incelemelerin tamamlanmasının ardından HSK İkinci Dairesi, 16 Haziran 2026 tarihinde Demiroğlu hakkında meslekten çıkarma cezası verdi.

Böylece Demiroğlu'nun hâkimlik kariyeri HSK'nın ihraç kararıyla sona erdi.

HSK DOSYASINDA HANGİ İDDİALAR YER ALDI?

Ağustos 2026'da basına yansıyan soruşturma dosyasında Demiroğlu hakkında çok sayıda ciddi iddia yer aldı.

Dosyada yer alan iddialar arasında uyuşturucu suçundan yargılanan bazı şüphelilerin tahliye edilmesi, başka hâkimlerin dosyalarına müdahale girişimleri ve bazı sanıkların menfaat karşılığında serbest bırakılması gibi suçlamalar bulunuyor.

125 KİLO UYUŞTURUCU DOSYASINDA TAHLİYE İDDİASI

Soruşturma dosyasındaki iddialardan biri, Tuzla'da 125 kilogram uyuşturucuyla yakalanan şüphelilerin kısa süre içinde tahliye edilmesi oldu.

Dosyada ayrıca üç kez adam öldürmeye teşebbüs suçundan yargılanan bir şüphelinin de usulsüz şekilde serbest bırakıldığı yönünde tespitlerin bulunduğu belirtildi.

BAŞKA HÂKİMLERİN DOSYALARINA MÜDAHALE İDDİASI

Demiroğlu hakkında yer alan diğer suçlamalar arasında başka hâkimlerin baktığı dosyalara müdahale etmeye çalıştığı iddiası da bulunuyor.

Soruşturma dosyasında ayrıca yasa dışı bahis şüphelilerine menfaat karşılığında tahliye sağladığı ve haksız mal edindiği yönünde tespitlere yer verildi.

SİDAR DEMİROĞLU HAKKINDA RÜŞVET İDDİALARI NELER?

Demiroğlu'nun adı, 2023 yılında İstanbul Anadolu Adliyesi çevresindeki yargı uygulamalarına ilişkin tartışmalar sırasında rüşvet iddialarıyla gündeme geldi.

İsmail Uçar'ın HSK'ya gönderdiği ihbar mektubunda bazı sulh ceza hâkimliklerinin para karşılığında usulsüz tahliye kararları verdiği ileri sürüldü. Bu kapsamda Demiroğlu hakkında da çeşitli iddialar ortaya atıldı.

Demiroğlu suçlamaları reddetti.

Ağustos 2026'da kamuoyuna yansıyan soruşturma dosyasında ise rüşvet, görevi kötüye kullanma, yetki dışı müdahale ve haksız mal edinme iddiaları gibi ciddi suçlamalar yer aldı.

Burada önemli bir ayrım bulunuyor: Soruşturma dosyasında yer alan iddialar ile kesinleşmiş bir mahkeme hükmü aynı anlama gelmiyor. Demiroğlu da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda suçlamaları kabul etmediğini ve HSK kararına itiraz edeceğini belirtti.

SİDAR DEMİROĞLU'NUN GÜNCEL DURUMU NEDİR?

HSK İkinci Dairesinin 16 Haziran 2026 tarihli kararıyla meslekten çıkarılan Sidar Demiroğlu, kararın ardından hukuki itiraz sürecine başvuracağını açıkladı.

Öte yandan hakkında Yargıtay nezdinde rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla ceza yargılaması devam ediyor.

Dolayısıyla Demiroğlu hakkındaki HSK ihraç kararı ile ceza yargılamasında ortaya çıkacak nihai sonuç birbirinden ayrı hukuki süreçler olarak değerlendiriliyor.

SİDAR DEMİROĞLU OLAYI NEDİR?

Sidar Demiroğlu olayı, 2023 yılında İstanbul Anadolu Adliyesindeki bazı hâkimlerin verdiği kararlarla ilgili gündeme gelen iddialarla başladı. İsmail Uçar'ın HSK'ya gönderdiği ihbar mektubunun ardından konu daha geniş bir soruşturmanın parçası hâline geldi.

Demiroğlu'nun iddiaları reddetmesi, karşı dilekçe vermesi ve hakkında yürütülen HSK soruşturması sürecin dikkat çeken başlıkları arasında yer aldı.

HSK'nın 2023 yılında geçici uzaklaştırma kararı vermesinin ardından yürütülen incelemeler, 2026 yılında meslekten çıkarma kararıyla sonuçlandı. Ağustos 2026'da soruşturma dosyasına ilişkin ayrıntıların basına yansıması ise Demiroğlu hakkındaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

SİDAR DEMİROĞLU HAKKINDAKİ SÜREÇTE ÖNE ÇIKAN TARİHLER

  • Ekim 2023: İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, HSK'ya ihbar mektubu gönderdi.
  • Kasım 2023: HSK 2. Dairesi, Demiroğlu'nu soruşturmanın selameti amacıyla geçici olarak görevden uzaklaştırdı.
  • 16 Haziran 2026: HSK İkinci Dairesi, Demiroğlu hakkında meslekten çıkarma kararı verdi.
  • Ağustos 2026: Soruşturma dosyasındaki çeşitli iddialar basına yansıdı.
  • Güncel süreç: Demiroğlu, suçlamaları reddederek HSK kararına itiraz edeceğini açıkladı; hakkındaki ceza yargılaması ise devam ediyor.