KAHRAMANMARAŞ

Sulayıcı Apartmanı Davasında Kritik Karar: 618 Yıl Hapis İstenen Sanık Serbest Bırakıldı

Kahramanmaraş'taki Sulayıcı Apartmanı davasında yeni bilirkişi raporu ve tahliye kararı! Yapıdaki kusurlar ve sorumlular hakkında önemli gelişmeler yaşandı.

Abone Ol

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen büyük depremin ardından yıkılan ve 24 kişinin hayatını kaybetmesine, 12 kişinin de yaralanmasına neden olan Sulayıcı Apartmanı ile ilgili davada önemli bir gelişme yaşandı. Depremin ardından başlayan soruşturma süreci, binayı yaptıran Mahmut Sulayıcı’nın yargılanmasına kadar uzandı. Mahkeme, 68 yaşındaki Mahmut Sulayıcı’yı 4. duruşmada tahliye etti. Sulayıcı’nın, binanın zemin katındaki traktör galerisinde kolon kestiği iddiaları ve 618 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada yeni bir bilirkişi raporu dosyaya sunuldu.

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU DOSYAYA GİRDİ

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden gelen yeni bilirkişi raporuna göre, davada sorumluluğu bulunan yeni kişiler de ortaya çıktı. Mahkeme, raporda "asli kusurlu" olarak belirtilen şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

SULAYICI APARTMANI’NDAKİ EKSİKLİKLER VE İMAR BARIŞI SKANDALI

Duruşmada sunulan bilirkişi raporunda, binanın inşaatında yapılan birçok hata ve eksiklik dikkat çekti. İlk raporda sadece müteahhit sorumlu tutulurken, yeni raporda; bina sahibi, müteahhit, fenni mesul, belediyenin inşaat ruhsatı ve proje kontrol birimleri gibi pek çok kişi "asli kusurlu" olarak belirtildi. Ayrıca, projeye aykırı şekilde çatı katına yapılan 4 bağımsız bölüm için ‘imar barışı’ kapsamında yapı kullanım izni belgesi verildiği tespit edildi. Yapıdaki kolon kesilme işleminin, binanın yapım aşamasında mı yoksa sonradan mı gerçekleştiği ise hala belirsizliğini koruyor.

BELEDİYENİN İNŞAAT RUHSATINDAKİ EKSİKLİKLER

Yeni bilirkişi raporunda, binanın projeye ve yönetmeliklere uygun inşa edilmediği vurgulandı. Zemin katta yer alan ve statik projede bulunması gereken SZ22 kolonunun yerine kolon kesme işlemi yapılmış ya da inşaat sırasında bu kolon hiç yapılmamış olabilir. Yapıdaki birçok eksikliğin, binanın yıkılmasına yol açacak kadar ciddi olduğu belirtildi. Ayrıca, yapıdaki taşıyıcı sistemin daha güvenli hale getirilmesi için gereken düzenlemelerin yapılmadığı, buna rağmen belediyenin inşaat ruhsatı verdiği ifade edildi.

SAVCI’NIN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINI İSTEMESİ

Yeni rapor sonrası savunma yapan Mahmut Sulayıcı, suçsuz olduğunu belirterek tahliyesini talep etti. Bununla birlikte, davada zarar gören yakınlar, Sulayıcı’nın cezalandırılmasını istedi. Savcı, raporda kusur atfedilen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ederken, sanığın tutukluluk halinin devamını da savundu.

TAHLİYE KARARI VE SUÇ DUYURUSU

Mahkeme heyeti, Sulayıcı’nın tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi. Ayrıca, yeni raporda kusurlu olduğu tespit edilen belediye yetkilileri, yapı müteahhidi, fenni mesul ve statik proje müellifi hakkında Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Duruşma, ilerleyen tarihlerde yeniden görülecek.

{ "vars": { "account": "G-V2K9QJTT0J" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }