Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, öğrenci affı düzenlemesinin kapsamını değiştiren önergeyi kabul etti. Yeni teklif metni, geçmiş yıllarda öğrenci affından yararlanmış kişilerin yeniden başvuru yapmasını engelleyen hükmü ortadan kaldırdı. Bu değişiklik, şartları karşılayan binlerce yükseköğretim öğrencisi için yeniden üniversiteye dönüş kapısını araladı.

ÖĞRENCİ AFFINDAN YARARLANANLAR TEKRAR BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

Geçmişte öğrenci affından faydalanmış bireyler, yeni düzenlemede yer alacak şartları sağlamaları durumunda tekrar başvuru hakkı elde ediyor. Komisyonda kabul edilen önerge, daha önceki aftan yararlanmış olmayı yeni başvuru için bir engel olmaktan çıkarıyor.

Doğan Can Sarıkaya kimdir? Altı Üstü İstanbul'un Hasan'ı
Doğan Can Sarıkaya kimdir? Altı Üstü İstanbul'un Hasan'ı
İçeriği Görüntüle

Ancak bu düzenleme, daha önce okulla ilişiği kesilen herkese doğrudan ve koşulsuz bir dönüş hakkı tanımıyor. Başvuru sahiplerinin durumu, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde inceleniyor.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Ayşen Gürcan, düzenlemeye ilişkin değerlendirmesinde, “Okumak isteyen ve bir şekilde imkanını kaybetmişlere bu hakkı tanıyoruz” sözleriyle yeni adımların hedefini özetliyor.

ÖĞRENCİ AFFINDAN KAÇ KEZ YARARLANILABİLİR?

Komisyonda kabul edilen yeni hüküm, geçmişte öğrenci affından yararlanmış olmanın tek başına yeni başvuruya engel teşkil etmeyeceğini netleştiriyor. Böylece gerekli koşulları yerine getiren adaylar, daha önce aftan yararlanmış olmalarına bakılmaksızın yeni düzenlemeye başvurabiliyor.

Buna karşın, düzenleme sınırsız veya otomatik bir affı işaret etmiyor. Her bir başvuru, yürürlüğe girecek kanun metninde yer alan özel şartlar, kapsama alanları ve uygulama esasları doğrultusunda tek tek değerlendiriliyor.

HANGİ KURUMLAR ÖĞRENCİ AFFI KAPSAMINDA OLMAYACAK?

Komisyondan geçen teklif metni, belirli güvenlik ve savunma odaklı yükseköğretim kurumlarını kapsam dışı bırakıyor. Polis Akademisi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Milli Savunma Üniversitesi bünyesindeki harp okulları, astsubay meslek yüksekokulları ve askeri enstitülerde öğrenim görürken kaydı silinen öğrenciler bu haktan yararlanamıyor.

Ayrıca, bu kurumlar adına diğer yükseköğretim kurumlarında eğitim alırken ilişiği kesilen kişiler de düzenlemenin kapsamı dışında tutuluyor.

ÜNİVERSİTELERİN BİLİMSEL ARAŞTIRMALARINA FİNANSMAN DESTEĞİ

Teklife eklenen diğer bir madde, Sağlık Bakanlığı ile ortak kullanılan sağlık tesislerinde faaliyet gösteren üniversitelerin bilimsel araştırma projelerini ilgilendiriyor. Bu projelere merkezi bütçeden mali kaynak aktarılması planlanıyor.

Hastanelerin bir önceki yıl elde ettiği gayrisafi hasılatın yüzde 2,5’lik kısmı, doğrudan bilimsel araştırma projelerine yönlendiriliyor. Aynı sağlık tesisinin birden fazla üniversite tarafından ortak kullanılması durumunda ise kaynak, kurumda görev yapan öğretim elemanı sayısına göre paylaştırılıyor.

Öğrenci affına ilişkin kesin başvuru takvimi ve detaylı uygulama şartları, teklifin yasalaşmasının ardından netlik kazanacak.