Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerle bağlantılı bir artçı sarsıntı olduğunu ifade etti.
Ünlügenç, bölgedeki artçı depremlerin sayısının 100 bini aştığını ve bu sarsıntıların birkaç yıl daha devam etmesinin mümkün olduğunu belirtti.
ARTÇI DEPREMLERİN ETKİSİ
AFAD’ın verilerine göre, 27 Ekim’de saat 20.07'de meydana gelen depremin ardından 6 saat içerisinde en büyüğü 3.3 büyüklüğünde olmak üzere 20 artçı sarsıntı yaşandı.
Prof. Dr. Ünlügenç, geçmişte meydana gelen büyük depremlerin ardından da uzun süre devam eden artçı sarsıntıların görüldüğünü, bu durumun bölgedeki stresin azalmasına yardımcı olduğunu aktardı.
KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLERİN DEVAMI
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünlügenç, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilişkili olarak, Kozan'daki depremin beklenen bir durum olduğunu vurguladı.
Bölgedeki fay hatlarının hala aktif olduğunu belirterek, yerel halkı tedbirli olmaları konusunda uyardı.
6 BİNİN ÜZERİNDE ARTÇI SARSINTI
Prof. Dr. Ünlügenç, 6 Şubat 2023’teki büyük depremin ardından Adana'nın Minnetli bölgesinde 6 binden fazla artçı sarsıntının kaydedildiğini açıkladı.
Ünlügenç, “Bu bölgede 7 Ağustos'ta 4.6, 4, 3.7 ve 3.5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar gerçekleşti. 25 Temmuz'da ise 5.7 ve 4.1 büyüklüğündeki benzer sarsıntılar meydana geldi. Stres transferinin sıklıkla görüldüğü bölgeler arasında Saimbeyli-Feke fayları ile doğudaki Savrun Fayı arasında kalan alanda Göksun-Yiricek-Acıelma-Huğtaş-Kazandere-Yoğunoluk-Hacıkodal-Kaleboynu-Aksaağaç-Himmetli-Topallı-Minnetli çevresi bulunmaktadır. Bu alanda 6 Şubat 2023’ten bu yana 6 binden fazla artçı sarsıntı yaşandı” dedi.
BÖLGEDE 100 BİNİN ÜZERİNDE ARTÇI DEPREMLER GÖRÜLDÜ
Prof. Dr. Ünlügenç’in açıklamalarına göre, Türkiye’nin aktif fay hatları boyunca her gün çeşitli büyüklüklerde sismik hareketlilikler devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te yaşanan büyük depremler sonrası bölgede 100 binden fazla artçı sarsıntı meydana geldi. Bu artçı sarsıntıların büyüklük dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:
- 7-7.9 büyüklüğünde 2 adet,
- 6-6.9 büyüklüğünde 3 adet,
- 5-5.9 büyüklüğünde 60 adet,
- 4-4.9 büyüklüğünde 692 adet.
Bu veriler, bölgedeki depremlerin uzun süre etkisini sürdüreceğini ve artçı sarsıntıların devam edeceğini göstermektedir.
DAHA FAZLA ARTÇI SARSINTI BEKLENİYOR
Büyük depremlerin oluşturduğu stresin azalması için daha fazla zamana ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Ünlügenç, “Bölgede stresin azalmasına yönelik 2 yılı aşabilecek bir süre daha artçı sarsıntıların meydana gelmesi muhtemeldir. Türkiye’deki örneklerine bakacak olursak; 1930 yılında 7.2 büyüklüğündeki Hakkari depremi 218’inci günde 5.6 büyüklüğünde bir sarsıntıyla karşılaşmıştır. 1939 Erzincan depremi 7.9 büyüklüğünde olmuş ve 1 yıl boyunca 4 ile 4.9 arasında sık sık artçı sarsıntılar yaşanmıştır. 1944 Bolu Gerede depremi ise 7.2 büyüklüğünde gerçekleşmiş, 83’üncü günde 5.5, 241’inci günde 5.5, 259’uncu günde 5.2 büyüklüğünde artçılar olmuştur. 1964 Balıkesir Manyas depremi de 7 büyüklüğünde olmuş, 148’inci günde 5.6, 149’uncu günde ise 4.5’lik artçılar üretmiştir” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ünlügenç, 2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ni hatırlatarak, Türkiye'deki yapıların bu yönetmelikte belirtilen "deprem etkisi altında binaların tasarımı" esaslarına uygun olarak inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, inşaat süreçlerinin her aşamasının titizlikle denetlenmesi gerektiğini belirtti.