Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki Şerafettin Kaska, yıllardır plak ve CD satarak geçimini sağlıyor. 70 yıl boyunca hiç ara vermeden aynı işte çalışan Kaska, bölgenin en tanınan esnaflarından biri olmayı başardı. Yaşına rağmen azmiyle takdir toplayan Kaska, aynı zamanda bölgenin ilk plakçılarından biri olarak da biliniyor.

"BEN BURADA ÇALIŞMAYI SEVİYORUM"

İskenderun’un Şehit Pamir Caddesi’nde başlayan iş hayatına 70 yıl önce plak satarak adım atan Şerafettin Kaska, iş yerinin yıkılmasının ardından seyyar olarak satış yapmaya devam ediyor. Sabah 08.00’de işine başlayan ve akşam 19.00’a kadar satış yapan Kaska, “Ben 70 yıldır plak satıyorum. İş yerim yıkıldığında, burada kaldım ve şu an seyyar olarak devam ediyorum. Bu caddeyi biz kurduk, 50 yıldır buradayım” dedi.

İş yerini kaybetmesine rağmen çalışmaktan vazgeçmeyen Kaska, "Şeref Plak" ismini yaşatmaya devam ediyor. Geçmişteki anılarını paylaşan Kaska, “İskenderun'a zamanında Zeki Müren'in kasetleri geldiğinde insanlar buraya akın ederdi. Kamyonlarla kasetler geldiğinde, burası bayram yeri gibiydi. O dönemde emniyet amiri de geçerken kalabalığı görünce, ‘Bu kalabalık ne?’ diye sorardı. Polisler, 'Kaset bekliyorlar' dediklerinde, o da ‘Güzelmiş, müzik burada’ derdi” şeklinde konuştu.

PLAKÇILIKTA BİR DÖNEMİN ÖNEMLİ İSMİ

Şerafettin Kaska, aynı zamanda İskenderun’un müzik kültürüne büyük katkı sağlamış bir isim. İskenderun’a plak ve kaset gelmesiyle birlikte, bölgedeki ilk müzik evlerinden biri olarak “Şeref Plak” ismiyle tanındı. Zeki Müren, Bülent Ersoy gibi ünlü sanatçıların plaklarını İskenderunlularla buluşturan Kaska, “Zeki Müren’in kasetleri buraya geldiğinde, insanlar kamyonu beklerdi. Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi şehirlerden bile plak almak için bana gelenler olurdu” diyerek o yıllara dair hatıralarını paylaştı.

HAYATINA DOKUNAN PLAKLARLA GELEN ZİYARETÇİLER

Dünya Engelliler Günü'nde engelli bireylerin sorunları ele alındı Dünya Engelliler Günü'nde engelli bireylerin sorunları ele alındı

Şerafettin Kaska, plakların bir dönemi simgeleyen nadir eserler olduğunu ve yıllardır aynı işte çalışarak insanlara müzikle dokunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Bölgenin hafızasında önemli bir yer edinen Kaska, hala müzikseverlerin uğrak yeri olmaya devam ediyor. Kaska, "İnsanlar bazen sadece müzik almak için değil, eski anıları hatırlamak için de geliyor. Benim için bu iş sadece bir meslek değil, bir tutku" dedi.

"ÖMRÜM OLDUKÇA DEVAM EDECEĞİM"

İleri yaşına rağmen çalışmaya devam eden Şerafettin Kaska, hayatının geri kalan kısmını da plak ve CD satarak geçirmeyi planlıyor. “Ömrüm olduğu sürece bu işi yapacağım. İnsanlara müzikle dokunmaya, onlara eski zamanlardan izler bırakmaya devam edeceğim” diyerek çalışma azmini vurguladı.

Kaynak: İHA