İzmir'de eylül ayında 3 ABD askeri personeline yönelik fiziki saldırıya karışan 15 kişi hakkında açılan dava, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi oldukları belirtilen şüpheliler, 1 yıl 6 aydan 14 yıla kadar hapis cezası talebiyle mahkemeye çıkarıldı. Olay, Konak ilçesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde meydana gelmişti.
OlayIN ARDINDAN HAZIRLANAN İDDİANAME
Olayla ilgili olarak İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi, şüpheliler hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti. İddianamede, ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait USS WASP isimli geminin 1 Eylül'de İzmir Limanı'na demirlediği ve ertesi gün ABD askerlerinin gezmek amacıyla Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne geldikleri kaydedildi. Şüphelilerden biri olan S.S.'nin askerlerden, "Siz nereden, nasıl geldiniz?" şeklinde soru sorduğu belirtildi. Askerlerin, soruya cevap olarak uçakla geldiklerini söyledikleri ifade edildi.
ÇUVALLI SALDIRI ANLARI
Restorandan çıktıktan sonra, 6 zanlıdan oluşan bir grup, ABD askeri Shane Anthony Noble'yi yakalayıp kafasına çuval geçirmeye çalıştı. İddianamede, bu anların telefonla kaydedildiği, şüphelilerden S.S.'nin "çuvalı geçir" diyerek eylemi yönlendirdiği de vurgulandı. Olay sırasında, askeri personel Clifton Loren Bowers'ın yardım çığlıkları üzerine diğer şüpheliler Bowers'ı tutarak Noble'ye yapılan saldırıya müdahale etmelerini engelledi. Ayrıca, Brandon Micheal Bender'ın olay yerine gelerek müdahale etmeye çalıştığı, ancak şüpheliler tarafından buna da engel olunduğu aktarıldı.
POLİS MÜDAHALESİ VE SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI
Askerlerin bağırarak yardım istemesi üzerine polisler olay yerine intikal etti. Olayla ilgili olarak gruba müdahalede bulunulduğu, saldırganların sloganlar atarak cadde üzerinde yürüdükleri belirtiliyor. Bu anlara dair görüntüler, sosyal medya platformlarında paylaşıldı.
TÜM ŞÜPHELİLERİN CEZALANDIRILMASI TALEP EDİLDİ
İddianamede, şüphelilerin "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" ve "cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından toplamda 1 yıl 6 ay ile 14 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla cezalandırılmaları talep edildi.
POLİSİN GÖZALTINA ALDIĞI 15 ŞÜPHELİDEN 10'U TUTUKLANDI
Olayın ardından, polis ekipleri 15 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerden 10'u tutuklanarak cezaevine gönderildi. 5 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin avukatları tarafından yapılan itiraz, sulh ceza hakimliğince reddedildi. Ancak nöbetçi asliye ceza mahkemesi, 10 kişinin tahliyesine karar verdi.