Sahte içki şimdiye kadar Türkiye genelindeki 21 ilde yüze yakın can aldı. En fazla ölüm İstanbul’da gerçekleşirken, İstanbul’u, Gaziantep, Sivas ve Kahramanmaraş illeri takip etti. Zehirlenme vakalarının ardından artan denetimlerde, çok sayıda kişinin de gözaltına alındığı biliniyor.

Ne kokusundan ne de tadından ayırt edilebilen sahte içkiyle ilgili ciddi uyarılarda bulunan Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, sahte içkinin sadece laboratuvar testiyle anlaşılabildiğini söyledi.

Ülkemizde alkollü içkiler üretildikten sonra bandrollenerek piyasaya sürülüyor. Alkollü içecek şişesinin bandrolü olması ve bandrolün cep telefonu uygulamasıyla kontrol edilmesi gerçekliği konusunda bilgi verebiliyor. Ancak sahte bandrol de kullanılabileceği unutulmaması gereken bir husus. Prof. Dr. Ahmet Aydın, alkollü içkinin bandrolüne ve satın alınan yerin güvenli olup olmadığına dikkat edilmesi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu ve sahte içkinin kişiyi ölüme kadar sürüklediğini anlattı.

Evde yaptığı sahte içki yaşamdan kopardı

İLK 6 SAATTE BULANIK GÖRME VE GASTRİT ORTAYA ÇIKIYOR

Sahte içkinin yapılmış olduğu metil alkolün, vücutta metabolizma sonucu formik aside dönüşerek nötr olan kan pH değerini asit hale getirerek asidoza yol açtığını ve bunu bağla olarak tüm hücre ve organların hasar görmesine neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Vücuda alındığı andan itibaren ilk 6 saatte sarhoşluk ve gastrit olarak karşımıza çıkar. 6 saatten sonra bulanık görme başlayabilir. Asıl zehirlenme belirtileri sahte içkinin içilmesinden 10-24 saat sonra görülmeye başlar. Zehirlenmenin şiddeti, oluşan asidozun derecesine bağlıdır" diye konuştu.

Prof. Dr. Aydın, sahte içki zehirlenmesinin belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Bilinç bulanıklığı, denge ve hareket bozukluğu, baş ağrısı, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, görme bozukluğu ve daha sonra körlük, tedavi edilmediği taktirde de koma ve solunum durması sonucu ölüm."

ERKEN TANI SONRASI PANZEHİR UYGULANIYOR

Sahte içki kullanımından sonraki sürenin hayati önem taşındığına değinen Prof. Dr. Ahmet Aydın, 6 saat sonra zehirlenmenin başladığına vurgu yaptı. Alkol alımının üzerinden en fazla 1 saat geçmişse ve zehirlenme belirtileri başlamışsa hastanın kusturulmasının da bir önemi olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Aydın, erken tanının önemine de değindi.

Prof. Dr. Ahmet Aydın, "Hastanede yapılacak tetkiklerden sonra metil alkol zehirlenmesi olduğu anlaşılabilir. Hastanede, tetkik ve muayenelerin ardından zehirlenmenin en önemli sonucu olan asidoza karşı tedavi uygulanacaktır. Eş zamanlı olarak da panzehir olarak üretilmiş ürünler kullanılacaktır. Acil servislerimizin panzehir stoklarının sürekli güncel tutulması da çok önemli" dedi.

Sahte içki üretimi ve dağıtımı konusunda kanunda çok ciddi yaptırımlar da olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Aydın, verilen cezaların kamuoyu ile çok açık bir şekilde paylaşılmasına ve sahte içki üretenlerin yakalanmaları halinde doğrudan adam öldürmeye teşebbüs suçundan işlem yapılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Aydın, “Özellikle yeni yıl gibi kutlama etkinliklerinin yoğun olduğu günlerde denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor" dedi ve vatandaşları evde alkol yapımı konusunda da uyardı.