Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün Dışişleri Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçe teklifleri görüşüldü.

Toplantı, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın sunumu ile başladı.

Komisyonda soruları da yanıtlayan Hakan Fidan, Avrupa Birliği üyeliği sürecinde Türkiye açısından bir değişiklik olmadığına vurgu yaptı.

"AVRUPA KARAR VERMEK ZORUNDA"
Bakan Fidan, "Bizim AB üyeliğimizde bir değişiklik yok. Bizim AB üyesi yapılıp yapılmayacağımız meselesi teknik bir konu değil. Onun altını çizelim. Çekirdek ülkelerin karar verecekleri bir konu. Avrupa şuna karar vermek zorunda. Türkiye ölçeğinde bir ülkeyle, Müslüman bir ülkeyle ben yeni bir birlik kurmak istiyor muyum?" dedi.
Bakan Fidan'ın açıklamaları şöyle;

"Suriye'de önceliklerimizi ülkenin birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması, siyasi süreç temelinde kalıcı istikrarın sağlanması, terör unsurlarının sınırlarımızdan bütünüyle temizlenmesi, insani gerekçelerle kapıları açtığımız Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü bir şekilde geri dönmesi ve yeni bir göç dalgasının önlenmesi teşkil etmektedir. Bu hedeflere ulaşılması doğrultusunda hem sahada hem de masadaki çabalarımızı 2023 yılı boyunca sürdürdük. Bu kapsamda, Suriye rejimiyle, İran ve Rusya Federasyonu'nun katılımıyla angajman sürecini başlattık.

"MEŞRU ORTAKLARA GÜVENMELERİNİN ESAS OLDUĞUNU DEFAATLE VURGULUYORUZ"
Suriye sahasındaki başlıca önceliklerimizden biri olan PKK/YPG ve DEAŞ başta olmak üzere terör tehdidinin yok edilmesidir. Bunun için tüm kurumlarımızla yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Maalesef bazı ülkeler DEAŞ ile mücadele kisvesi altında PKK/YPG terör örgütüne desteğini sürdürmektedir. Bunun stratejik bir hata olduğunu ve DEAŞ ile mücadelede meşru ortaklara güvenmelerinin esas olduğunu defaatle vurguluyoruz.

IRAK İLE İLİŞKİLER
Komşumuz Irak ile ilişkilerimizi her boyutuyla geliştirme ve daha kurumsal hâle getirme yönünde ortak siyasi iradeye sahibiz. Irak'ın olumlu bir gündem temelinde bölgesiyle bütünleşmesini desteklemekteyiz. Bu kapsamda stratejik önemdeki Kalkınma Yolu Projesi'nde Irak ile birlikte çalışıyoruz.

Uçuşlarda rötar sorununun altından 'şantaj' çıktı! Erdoğan devreye girdi Uçuşlarda rötar sorununun altından 'şantaj' çıktı! Erdoğan devreye girdi

"TALİBAN HÜKÜMETİYLE PRAGMATİK BİR ANGAJMAN SÜRDÜRMEKTEYİZ"
Afganistan'da ise insani yardımlarımızı kesintisiz sürdürmekteyiz. Bu ülkedeki durumun düzensiz göç, terörizm ve uyuşturucu ticareti gibi ülkemizin güvenliğini doğrudan ilgilendiren boyutları bulunmaktadır. Bu bakımdan Taliban hükümetiyle pragmatik bir angajman sürdürmekteyiz.

İran ile ilişkilerimizi ortak menfaatlerimiz temelinde her alanda geliştirmeye gayret ediyoruz. Önümüzdeki dönemde İran Cumhurbaşkanı'nın ülkemizi ziyareti vesilesiyle Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi sekizinci toplantısını gerçekleştireceğiz.

AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER
Azerbaycan'ın Karabağ'daki 30 yılı aşkın süren işgali sona erdirerek egemenliğini tüm ülke toprakları üzerinde tesis etmesiyle Güney Kafkasya'da huzur ve refahın temini yönündeki tarihi bir fırsat daha da güçlenmiştir. Azerbaycan ile Şuşa Beyannamesi'nde ifade edildiği şekilde, her düzeyde ikili ilişkilerimizi daha da ileri taşıdık ve uluslararası teşkilatlarda yakın iş birliğimizi sürdürdük. Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı toprakların yeniden imarı ve ihyası da dahil olmak üzere Güney Kafkasya genelinde kalıcı barış ve istikrar çabalarında tam bir dayanışma içinde hareket ettik. Bu yakın iş birliği ve eş güdüm, Ermenistan'ın artık barışın bir paydaşı haline getirilmesi yönündeki girişimlerimiz bakımından da söz konusudur. Bu bağlamda Azerbaycan'ın teklif ettiği barış anlaşmasına Ermenistan'ın aynı yapıcı yaklaşımla karşılık vermesi gerektiği yönündeki tutumumuzu sürdürmekteyiz. Türkiye'nin Ermenistan ile yürüttüğü normalleşme sürecinde Azerbaycan ile aynı işbirliği ve eş güdüm içinde hareket etmekteyiz.

"TÜRKİYE, AB ÜYELİĞİ HEDEFİNE BAĞLILIĞINI KORUMAKTA"
Jeopolitik sınamalar karşısında Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin somut ve olumlu bir gündem temelinde ilerletilmesi önem arz etmektedir. Türkiye, AB üyeliği hedefine bağlılığını korumakta, her alanda iş birliği ve diyaloğu geliştirmek için yapıcı politikalar izlemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, AB'nin zaman zaman stratejik vizyon sergilemekten uzak olduğunu son olarak AB Komisyonu'nun 2023 yılı Türkiye Raporu örneğinde görmüş bulunuyoruz. Karşı karşıya olduğumuz meydan okumalar Türkiye-AB ilişkilerinin bazı üye ülkelerin dar görüşlü çıkar arayışlarına indirgenemeyecek kadar stratejik olduğunu göstermektedir. AB'den temel beklentimiz, aramızdaki iş birliğine ve somut üyelik sürecimize yeniden ivme kazandıracak somut ve anlamlı adımlar atmasıdır.

"MÜTTEFİKLİK RUHUYLA BAĞDAŞMADIĞINI, GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE TEKRAR VURGULADIK"
ABD yönetimiyle yıl boyunca temaslarımıza devam ettik. Yaptığımız görüşmelerle Amerika'nın PKK/YPG ile yaptığı iş birliğinin, FETÖ'nün Amerika'daki varlığının ve tek taraflı yaptırımların müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığını, güçlü bir şekilde tekrar vurguladık. Amerika'nın milli güvenliğimizi doğrudan etkileyen konulardaki yanlış tutumunu düzeltecek somut adımlar atması gerektiğini ifade ettik. Bu bağlamda, F-16 tedarik ve modernizasyon talebimizin herhangi bir koşul ve sınırlama olmaksızın bir an önce sonuçlandırılması yönündeki beklentimizi her seviyede gündeme getirdik. Öte yandan ABD ile ortak çıkarlara sahip olduğumuz birçok bölgesel ve küresel meselede iş birliğine de devam edecek.

"GEREKEN ADIMLARI ATIYORUZ, ATMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ"
Terörizmin sınırı aşan ve dönüşen bir tehdit olduğunu bilinciyle, bu alanda uluslararası iş birliğini ikili ve çok taraflı girişimlerimize güçlendirmek üzere çalışmalar yapmaktayız. Gerek ülkemize, gerek bölgemize yönelik en ciddi tekrardan birini oluşturmaya devam eden PKK/YPG, terör örgütüyle mücadelemizde üçüncü taraflara uyarılarımızı yapıyor ve gereken adımları atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz. FETÖ'nün yurt dışı faaliyetlerini yakından takip ediyor ve bu terör örgütünün aynı zamanda bir istihbarat ve suç şebekesi olduğu gerçeğini muhataplarımıza aktarıyoruz."

Editör: İsa Aslantaş