Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Iliana Ivanova ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci'nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Yaşam Bilimleri KOBİ'leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru AR-GE Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi tanıtıldı.

Projeyi duyururken, yaşam bilimlerinde ülkenin üretim ve teknoloji geliştirme kapasitesini artıran, kritik altyapıların kurulmasını sağlayan, sağlık endüstrisine yeni ve özgün kazanımlar sunan bir adım atıldığını belirten Kacır, ekonomik bağımsızlığın teknolojik yetkinlikle eşdeğer olduğunu vurguladı.

Kacır, katma değerli üretim yapan, yenilikçi ekosisteme sahip ülkelerin uluslararası arenada daha güçlü bir konuma sahip olduğunu dile getirerek, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında Türkiye'nin yüksek teknolojide rekabetçi ürün ve hizmet sunma kapasitesini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

KATKI VE DESTEKLER ARTARAK DEVAM EDİYOR

Sağlık sektöründe son yıllarda yapılan yatırımlara da değinen Kacır, geçtiğimiz yıl sadece sağlık sektöründe 404 yatırıma teşvik belgesi düzenleyerek 62 milyar liradan fazla yatırımın gerçekleşmesine öncülük ettiklerini ve yaklaşık 11 bin nitelikli istihdamın önünü açtıklarını belirtti.

Instagram'da Yapay Zeka Devrimi: Tüm Soruları Sorabileceksiniz Instagram'da Yapay Zeka Devrimi: Tüm Soruları Sorabileceksiniz

Kacır ayrıca, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında hayata geçirilen ve toplam büyüklüğü 22 milyar lirayı geçen 56 yatırım projesini desteklediklerini ifade etti.

AR-GE VE İNOVASYON ÜZERİNE ODAKLANMA

Sağlıkta güçlü bir üretim altyapısının AR-GE ve inovasyon yetkinliğiyle mümkün olduğunu belirten Kacır, Türkiye'deki öncü firmaların bünyesinde 69 AR-GE merkezinin bulunduğunu ve 1.700'den fazla araştırma projesinin yürütüldüğünü aktardı. Ayrıca, teknoparklardaki 3 bin 700'den fazla teknoloji girişiminin sağlık teknolojileri alanında 21 binden fazla projeye destek verildiğini söyledi.

YENİ ALTYAPI VE DESTEKLER

Projelerin Türkiye'nin küresel rekabetçiliğini artırması adına önemli olduğunu belirten Kacır, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen Yaşam Bilimleri KOBİ'leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru AR-GE Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi ile Türkiye'nin ilk klinik öncesi hayvan görüntüleme merkezi, pilot üretim ve ilk ölçekli üretim tesisi gibi önemli altyapıların oluşturulduğunu dile getirdi.

Projeyi destekleyen tematik kuluçka ve hızlandırma programlarının girişimcilere ve KOBİ'lere sağlayacağı katkıyı vurgulayan Kacır, bu proje ile ülke ekonomisinin katma değer ve teknoloji odaklı dönüşümünün hız kazanacağını sözlerine ekledi.

Editör: İsa Aslantaş