Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da "Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı" başlıklı panelde konuştu. Mayıs ayının enflasyondaki geçiş süreci için kritik olduğunu ifade eden Şimşek, "Dezenflasyonun eşiğindeyiz" dedi. Şimşek, KKM, cari açık, vergide adalet ve etkinlik paketi hakkında da kritik mesajlar verdi.

"BU AY İTİBARIYLA GEÇİŞ DÖNEMİ SONA ERİYOR"

Bakan Şimşek'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"İlk yılımızı geçiş dönemi olarak tanımladık. Bu ay itibarıyla geçiş dönemi sona eriyor. Dezenflasyonun eşiğindeyiz. Enflasyonun tek haneye indirilmesi çok ciddi bir iş, sabır ve zaman gerektiriyor. Eylül'de 40'lı rakamları görebiliriz ama süreç sabır gerektiren bir süreç.

"MERKEZ İHTİYAÇ DUYARSA BORÇLANACAĞIZ"

Kök maaş tartışmaları: Emekliler tek maaşa mahkum olabilir Kök maaş tartışmaları: Emekliler tek maaşa mahkum olabilir

Merkez Bankası ne gerekiyorsa yapıyor, çok iyi bir ekibimiz var. Parasal sıkılaştırma, seçici kredi sıkılaştırması, miktarsal sıkılaştırma. Merkez Bankamız bütün araçları kullanıyor, sonuç alacağımıza inanıyorum. Merkez Bankamız ihtiyaç duyarsa, Hazine ve Maliye olarak gerektiğinde ihtiyacımızın da ötesinde likiditeyi çekmek için borçlanacağız, biz bunu dönem dönem yaparız.

"BÜTÇE AÇIĞINI GELECEK YIL YÜZDE 3'ÜN ALTINA ÇEKECEĞİZ"

Aylık enflasyonda tekrar bir patikaya oturuyoruz, bizim hedeflerimize yakın bir patika, piyasa henüz o noktada değil, biz yönetilebilir olduğuna inanıyoruz; gerektiğinde ilave adımlar da atılacak. Bütçe açığını gelecek yıl yüzde 3'ün altına çekmekte kararlıyız.

VERGİDE ADALET VE ETKİNLİK PAKETİ

Vergi muafiyet ve istisna çalışmalarımız devam ediyor, bir noktaya getirdik. Vergide adalet ve etkinlik paketi çalışmalarımız devam ediyor. Kayıtdışı ile mücadele için bir eylem planı açıklamayacağız; fiilen mücadelemizi yapacağız.

CARİ AÇIKTA HEDEFİ YÜZDE 2,5

Cari açıkta hedefimiz yüzde 2,5. Son 20 yıla baktığımız zaman yüzde 3.58'lik bir açık var. Kalıcı olarak 2,5'un altına çekmek istiyoruz.

Bu program işe yarıyor mu? Bu programın başlangıç kurala uygun yapısal dönüşümü uygulayacak bir program. Beraberinde reel kurda değerleme bizim hedefimiz bir istikrar. Bu da dezeflasyonu beraberinde getirecek. İç talebin büyümeye katkı verdiği ama dengesizliğe yol açmadığı bir ortam hedefleniyor. Net ihracatın katkısının pozitife döndüğü bir program. Program çalışıyor. İç talebin daha makul bir talebe geldi.

Çıktı açığı önümüzdeki aylarda dezenflasyonist bir noktada olacak. Cari açıkta muazzam bir iyileşme var bu devam edecek. Enflasyon beklentilerinde bir iyileşme var. Performansla birlikte hem vatandaşlarımız hem de piyasa aktörleri geçmişe göre şekillendiriliyor. Önümüzdeki aylarda enflasyon düşünce beklentilerin hedeflere yaklaştığını göreceğiz.

"DÜNYA BANKALARINDAN 60 MİLYAR DOLARLIK TAAHHÜT"

Dış finansmana erişim çözülmüş durumda. Bankalarda roll over rasyosu yüzde 150'lere çıktı. Reel sektörde de yüzde 120'lere yaklaştı.

Bankalarımız uzun vadeli kaynağı küresel piyasalardan devşirebiliyor. Bizim küresel bankalardan edindiğimiz çok ciddi kaynak var. Önümüzde 3 yılda en az 60 milyar dolarlık Türkiye'ye taahhüt edilmiş bir kaynak var.

Önümüzdeki üç yılda Dünya Bankası ve benzeri bankalardan en az 60 milyar dolarlık şu an için Türkiye'ye taahhüt edilmiş kaynak var; Bu kaynağa "carry trade" diyemezsiniz, bu kaynağa "sıcak para" diyemezsiniz.

"KUR KORUMALI MEVDUAT'TAN ÇIKACAĞIZ"

Biz Kur Korumalı Mevduat'tan çıkacağız. Hem fon akışında, hem KKM'den çıkış hem de rezerv birikimlerinde bu seviyeler öngördüğümüzden daha iyi.

Merkez Bankası rezervleri bugün açıklanacak. Çok büyük ihtimalle Swaplar hariç rezervlerde pozitif noktada olacağız.

"RİSK PRİMİNDE AZALIŞ VAR"

Türkiye'nin risk piriminde azalış var. Gelişmekte olan ürkelerde yüzde 53 düşüş, Türkiye'de 400 puan düşüş var. Ortada çok net piyasa güveni konusunda yansıma var.

Türkiye'nin getiri farkı gelişmekte olan ülkelere göre düştü. Çok ciddi bir şekilde iyileşme var.

Kur oynaklığında ciddi bir düşüş var. Kredi derecelendirme kuruluşu bunu görmeye başladı. Piyasa fiyatlamalarını ben değerli görüyorum.

Tüm bu kazanımların geçici olmaması için bizim yapısal dönüşüme ihtiyacımız var. 2008 yılında açıklanan rapora göre dünya büyümesi yüzde 5 civarındaydı. Gelişmekte olan ülkeler yüzde 7, gelişmiş ülkeler yüzde 3 idi. Şu anda büyüme ortalaması yüzde 3.

Büyümeyi yukarı içeren faktörler nelerdir? Yapay zeka kullanımındaki yüksek verimlilik ve yapısal reformlar."

Editör: İsa Aslantaş