Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından, bölgedeki yer kabuğu ve fay hattı üzerindeki değişimleri araştıran yer bilimciler, GPS ölçümleri ve modellemelerle fayın hareketlerini titizlikle izliyorlar.

FAY HAREKETLERİNİN ANALİZİ DEVAM EDİYOR

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, 6 Şubat'taki depremler sonrası yürüttükleri TÜBİTAK projeleri kapsamında, 6 aylık periyotlarla bilimsel çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Bu yıl, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Hakan Yavaşoğlu'nun liderliğinde yürütülen "6 Şubat 2023 Depremleri Sonrası Doğu Anadolu Fay Zonunda Oluşan Post-Sismik Deformasyonların GNSS (Global Navigation Satellite System) Tekniği ile Araştırılması Projesi" kapsamında, 8-16 Şubat tarihleri arasında GPS ölçümleri gerçekleştirildi.

Tiryakioğlu, fayın deprem sonrası hareketlerini hesapladıklarını ve bölgedeki genel hareketliliğin geçen yıla göre yavaşladığını belirtti.

GPS VERİLERİ İLE DEPREM BÜYÜKLÜK KESTİRİM MODELİ OLUŞTURULDU

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin desteklediği projenin ana hedefi, 6 Şubat'taki depremlerin ardından meydana gelen post-sismik dönem hareketlerini incelemekti. Tiryakioğlu, yapılan GPS ölçümleri ve modellemelerle bölgedeki hareketliliği analiz ettiklerini ifade etti.

Kahramanmaraş'ta Gençlere 19 Mayıs'ta 2 GB İnternet Hediyesi! Kahramanmaraş'ta Gençlere 19 Mayıs'ta 2 GB İnternet Hediyesi!

Tiryakioğlu ayrıca, Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan sabit GPS istasyonları verilerini incelediklerini ve Afyonkarahisar'daki istasyonların deprem sonrası hareketlerini gözlemlediklerini belirtti. Bu gözlemler sonucunda, Ankara Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi akademisyenleri ile birlikte yeni bir 'deprem büyüklük kestirim modeli' oluşturduklarını aktardı.