Philadelphia'da yaşayan Norma Ifill, Brooklyn'deki bir bit pazarından yalnızca tasarımını beğenerek 15 dolara bir kolye satın aldı. Ifill, uzun yıllar boyunca herhangi bir maddi değer biçmediği bu takıyı günlük hayatında aksesuar olarak kullandı. Kolyenin sıradan bir aksesuar olmadığı, Philadelphia Sanat Müzesi'ni ziyareti sırasında fark edildi. Müzede sergilenen ünlü heykeltıraş Alexander Calder'ın eserlerini inceleyen Ifill, kendi kolyesindeki tasarım detaylarının bu sanatçının çalışmalarıyla birebir uyuştuğunu fark etti.
UZMAN İNCELEMESİYLE ORTAYA ÇIKAN GERÇEK
Müze ziyaretinin ardından uzmanlara başvuran Ifill, kolyesini sanat tarihçilerine inceletti. Yapılan detaylı araştırmalar, takının yirminci yüzyılın önde gelen sanatçılarından Alexander Calder tarafından 1940 yılı civarında gümüş tel ve kordon malzemeleri kullanılarak üretildiğini kanıtladı. Uzmanlar, uzun süredir kayıp olan bu orijinal çalışmanın "İsimsiz (Kolye)" adını taşıdığını doğruladı ve esere resmi tescil kazandırdı.
MÜZAYEDEDE REKOR FİYATA ALICI BULDU
Değeri resmen tescillenen eser, Christie's müzayede evinin New York merkezindeki Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat satışına katıldı. Müzayede yetkilileri kolyeye 200 bin ile 300 bin dolar arasında bir başlangıç değeri biçti. Açık artırma sonucunda eser, alıcı komisyonu dahil olmak üzere 267 bin 750 dolara el değiştirdi. Bit pazarından yaklaşık 730 Türk Lirası karşılığında alınan bu nadide parça, milyonlarca liralık satış rakamıyla sanat dünyasında büyük yankı uyandırdı. Kolyenin yeni sahibinin ise bir koleksiyoner adına teklif veren profesyonel bir sanat tüccarı olduğu açıklandı.
Next




