Adıyaman Üniversitesi kampus alanı içerisinde inşaatı devam eden binaları gezen Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü, geleceğin üniversitesini inşa ettiklerini söyledi.


Merkez kampüste yapımı süren akademik, idari ve sosyal bina inşaatlarını yerinde inceleyen Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Adıyaman Üniversitesi’nin son yıllarda gösterdiği fiziki, akademik ve sosyal altyapı gelişimi ile yükseköğretim kurumları arasında önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini vurguladı.


Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü, yapımı devam eden Mühendislik Fakültesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Cami, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Enstitüler Binası, Merkezi Derslikler Ek Binası, Eğitim Fakültesi Ek Binası, Stadyum, Kreş, Adıyaman Evi ve Lojman inşaatlarında incelemeler yaparak, yapılan çalışmalar hakkında yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı.
İncelemelerde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ve Genel Sekreter Doç. Dr. Mehmet Kaygusuzoğlu da hazır bulundu.


Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, inşaat çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
”Mühendislik Fakültesi bina inşaatı toplam 38 bin metrekare kapalı alana sahip olacak ve iki etap halinde tamamlanacak. Mühendislik Fakültesi Binası Gıda, Çevre, Makine, Malzeme, İnşaat ve Elektrik Elektronik Mühendisliği gibi programlara hizmet verecek. İlk etabın kapalı alanı 19 bin metrekare olacak ve zemin oturum alanı 5465 metrekaredir. Binada 16 adet derslik, 35 adet laboratuvar, 5 adet seminer salonu, dekan odası, bölüm başkanı odaları ve akademisyenler için odalar yer alacak. Ayrıca 56 araç kapasiteli kapalı otoparkı bulunacak. Bina Ocak 2016 tarihine kadar tamamlanarak üniversite akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin hizmetine girecek. Diğer etapta ise açılması planlanan mühendislik programları yer alacak. Toplamda 18 derslik, 1 dekan, 6 bölüm başkanı ve 30 adet öğretim üyesi odası yer alacak.


Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu binasının I. etabı 14 bin 394 m2 alana sahip olacak. Bina 38 derslik, 9 atölye, 10 laboratuvar, 22 akademik personel odası ve 30 araçlık otoparktan oluşacak. Bina, Nisan 2014 tarihine kadar tamamlanarak hizmete girmiş olacak.
Adıyaman Üniversitesi Kampüsünde tahsis edilen 10 bin metrekarelik alanda 750 metrekare oturuma sahip olan camide bodrum katı dahil toplam 4 bin kişi ibadet edebilecek. İnşaat çalışmaları aralıksız devam eden camii Osmanlı mimarisi stilinde olup 28 metre yüksekliğinde tek minareli olacak. Bodrum, zemin kat ve mahfilden oluşan camide ayrıca şadırvan ve külliye de bulunacak. Sivil toplum kuruluşları ve işadamlarının desteği ile yaptırılan camii inşaatı tamamlandığında Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’ne tahsis edilecek.
Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu’nun faaliyete geçmesi ile birlikte havuz, Adıyaman’da düzenlenecek müsabakalarda kullanılabilecek. Yarı olimpik yüzme havuzunun temeli 26 Haziran 2012’de atıldı. Çatı ve boya işlemleri süren havuz 2014 yılının sonunda Adıyaman Üniversitesi’ne teslim edilecek.


Adıyaman Üniversitesi Merkezi Derslikler binasının hemen yanına inşa edilmekte olan enstitüler binası 3 Bin 536 metrekare olacak. İçerisinde 2 derslik, 4 enstitü sekreteri odası, 4 öğrenci işleri, 4 enstitü müdürü, 4 özel kalem odası, 4 büro, 1 çok amaçlı salon, 1 toplantı odası, 1 okuma salonu olacak. Dışarıda ise 20 araçlık kapalı otoparkı bulunacak. Binanın Temmuz 2015 tarihine kadar tamamlanarak hizmete girmesi hedefleniyor.
İnşaat çalışmalarında sona gelinen Merkezi Dersliklere Ek Bina İnşaatı mevcut bulunan Merkezi Derslikler Binasında görev yapan akademik personellerin çalışma ofisi olarak kullanılacak. Merkezi dersliklerle tünel bağlantısı bulunan ve son eksiklikleri tamamlanmakta olan bina akademik personelin hizmetine sunulacak. Bodrum ve zeminle beraber 5 katlı olan bina 8 bin 7 yüz yetmiş 2 metre kare alana inşa edildi. Dekan ofisi, 2 adet dekan yardımcısı, 7 adet bölüm başkanı, sekreter ve 2 adet rezerve oda ile toplamda Yüz 4 oda ile hizmet verecek. Ayrıca 3 adet seminer salonu ve kırk dört araçlık otoparkı ile üniversite akademik personelinin hizmetinde olacak. Bina 2014-2015 Eğitim dönemi başlangıcında hizmete girmiş olacak.


Eğitim Fakültesi ve Turizm Uygulama Oteli arasına inşa edilmeye başlanan Eğitim Fakültesi Ek Binası 6 Bin 940 metrekare olacak. Üç katlı olacak olan bina içerisinde 6 derslik, 9 sınıf-atölye, 4 küçük sınıf, 3 laboratuvar, 2 okuma salonu, 1 drama salonu, 3 engelliler uygulama sınıfı, 2 bireysel ve grup psikolojik danışmanlık ve rehberlik odası ve 3 idari personel odası olacak. Binanın Kasım 2015 tarihinde tamamlanarak hizmete girmesi hedefleniyor.
Üniversite kampüs alanı içerisinde Uluslararası ve FIFA standartlarına uygun bir şekilde inşa edilen stadyum inşaatında sona doğru yaklaşılıyor. Eylül 2014 tarihinde hizmete girecek stadyum inşaatının 900 m2 saha alanı ve doğal çim kaplaması bulunuyor. Sırıkla uzun atlama, çekiç atma, gülle atma, üç adım atlama, disk atma gibi spor dallarına ve atletizm ve altı kulvarlı tartan zemin koşu pisti ile hizmet verecek.


Yapımında sona gelinen Kreş binası bodrum kat, zemin kat ve birinci kattan oluşmakta olup toplam 1251 m² kapalı alana sahiptir. Binada; 6 adet sınıf, 3 adet uyku odası, 2 adet oyun salonu,1 adet spor salonu, 1 adet sinema gösteri salonu,1 adet yemek salonu, 1 adet psikolog odası ile diğer idari ve servis odalar yer almaktadır. Binanın önümüzdeki ay tamamlanarak üniversite akademik ve idari personelinin hizmetine girecek.
Zemin artı 1 kat olarak projelendirilen Adıyaman Evi inşaatı tamamlandığında 1251 metrekare kapalı alanı olacak. İçerisinde 1 protokol salonu, 2 misafir salonu ve 1 mutfak yer alacak. Evin ön kısmında Adıyaman’ın eski evlerinde bulunan avluların bir örneği olacak. Mimari yapıya oymalı eski tip kapılar, şömine, ahşap sedir, dökme demirden kapı tokmağı, cumba, su tulumbası gibi tarihi ve kültürel motiflerin işleneceği Adıyaman Evi Aralık 2014 tarihine kadar tamamlanmış olacak.
Her geçen gün personel sayısı artıran Adıyaman Üniversitesi zemin katıyla beraber 9 katlı lojman inşaatını da başlattı. 2+1 olacak lojmanda 18 daire bulunacak. Mevcut lojman binalarının yanına inşa edilen yeni lojman binası Haziran 2015 tarihine kadar tamamlanmış olacak.


Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, incelemelerini tamamladıktan sonra bir açıklama yaparak, şunları ifade etti:
“Her alanda yükselen trend gösteren Adıyaman Üniversitesi, kaliteli, standardı yüksek eğitim başta olmak üzere, bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda başarılı çalışmalara imza atarak tercihte ilk sıralarda yer alan bir üniversite olmuştur.
Özellikle son yıllarda yaptığımız büyük yatırımlarla dikkat çeken Üniversitemiz, kampüs alanında devam eden inşaatlarla adeta dev bir şantiyeyi andırmaktadır. Geleceğin üniversitesini inşa etme adına girdiğimiz bu gayretin ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı ve imrendirecek gelişmeler sağlayacağına olan inancımız tamdır. Bu inancı uyumlu bir şekilde çalıştığımız tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte taşıyoruz. Devam eden inşaatlarımızı yakından takip ediyor ve belirtilen tarihlerden önce bitirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bugün itibariyle 11 inşaatımızı gezdik ve çalışmaları yerinde gördük. Çalışmalar son hızla devam ediyor. Bunlar daha bitmeden yeni çalışmalara gireceğiz ve üniversitemizi geleceğe emin adımlarla taşımanın haklı gururunu hep birlikte yaşayacağız. Göreve başladığımızda söylediğimiz çalışmaları gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu heyecan bizlere daha fazla gayret etme teşvikini vermektedir. Adıyaman’ımızın haklı olarak gurur duyduğu Adıyaman Üniversitesi yaptığı çalışma ve gösterdiği gelişmelerle ilgi ile takip edilen bir üniversite olmaya devam edecektir.”(İHA)