Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda, noterlik ve yargı alanında değişiklikler içeren kanun teklifi görüşmeleri başladı. Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel'in başkanlığında toplanarak gündemdeki konuları ele aldı. Özellikle boşanma davalarıyla ilgili yapılan düzenlemeler dikkat çekti.

Bahçeli'den İBB'ye "kaçak toplantı" tepkisi: Belediye yönetimi kokuşmuştur Bahçeli'den İBB'ye "kaçak toplantı" tepkisi: Belediye yönetimi kokuşmuştur

BOŞANMA DAVALARI İÇİN KRİTİK DEĞİŞİKLİKLER

Komisyonda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen ve bazı yasal düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmek üzere hazırlandı. AK Parti'li Yüksel, bu teklifin daha önceki yargı reformlarının devamı niteliğinde olduğunu belirtti. Yapılan değişiklikler arasında, boşanma davalarına yönelik önemli bir karar kamuoyuyla paylaşıldı.

YENİ BOŞANMA KARARI SÜRELERİNDE DEĞİŞİKLİK

Boşanma davasının reddedilmesi sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelmesi için tanınan sürede değişiklik yapılması öngörülüyor. Buna göre, boşanma talebinin reddi kararının kesinleşmesinin ardından ortak hayatın yeniden kurulamadığı durumlarda, eşlerden birinin başvurusu üzerine boşanma kararı verilebilmesi için belirlenen 3 yıllık süre, 1 yıla indirilecek.

ÇOCUK İZLEM MERKEZLERİNE ÜNİVERSİTELERİN KATKISI ARTACAK

Teklif kapsamında çocuk izlem merkezlerinin kurulumu da yeniden düzenleniyor. Yeni düzenleme ile üniversitelerin de bu merkezleri kurabilmesi mümkün hale getirilecek. Böylece çocukların korunmasına yönelik çalışmaların daha etkin ve geniş bir alana yayılması amaçlanıyor.

CASUSLUK SUÇLARINA KARŞI YENİ YASAL ÖNLEMLER

Türk Ceza Kanunu'na yeni bir suç tanımı eklenerek casusluk faaliyetlerine yönelik daha sıkı önlemler getiriliyor. Teklifte, devletin güvenliği veya iç ve dış siyasî menfaatleri aleyhine, yabancı bir ülkenin veya organizasyonun stratejik çıkarları doğrultusunda işlenen suçların cezai yaptırıma tabi tutulacağı belirtildi.