BRICS 2024 Zirvesi’nde grup içindeki ABD doları ticaret anlaşmalarını azaltma konusunda kapsamlı görüşmeler yapılması bekleniyor. Batı’nın para transfer sistemi SWIFT’e rakip olacak yeni sistem olan BRICS Pay ilan edilebilir. Bu, uzun süredir dolar yerine yerel paralarla ticaret yapan BRICS ülkelerinin dolara önemli bir darbesi olacak.

TÜRKİYE NATO ÜYESİ AMA...

En çok merak edilen soru ise Türkiye’nin NATO üyesi olarak BRICS’e kabul edilme meselesiydi. Buna da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açıklık getirdi.

Lavrov, “Türkiye'nin NATO üyeliği ve AB aday statüsü, BRICS'e katılımda engel teşkil etmiyor.” diyerek son noktayı koydu.

TBMM’de Yeni Yasama Yılı Başladı: CHP’nin Erdoğan’a Karşı Tavrı Dikkat Çekti TBMM’de Yeni Yasama Yılı Başladı: CHP’nin Erdoğan’a Karşı Tavrı Dikkat Çekti

Zirve, 2023'te belirlenen yüksek çıtayı yakalamaya çalışıyor. Ardından, ekonomik grup 2001'de Güney Afrika'yı ağırladığından bu yana ilk genişleme çabasını duyurdu. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Etiyopya ve İran geçen yıl üye oldu ve üye ülkelerin toplam listesi dokuza çıktı. Bu yıl da benzer bir genişleme gerçekleşebilir.

BRICS bloğu için tarihi bir dönem oldu. 2022'ye kıyasla öne çıkmasında kayda değer bir artış görüldü. Dahası, küresel ölçekte önemli bir ekonomik kolektif haline geldi. Bu yıl ufukta kritik bir olayla birlikte bunun daha da büyümesi bekleniyor.

Gerçekten de BRICS Zirvesi 2024'e 54 ülke katılabilir. Rus yardımcısı Yury Ushakov'a göre 36 devlet başkanı davet edildi. Ayrıca, 18 ülke katılacaklarını şimdiden doğruladı.

Etkinliğin bloğun tarihindeki en büyük etkinlik olması bekleniyor. 2023'te en tarihi duyuru yapılmış olsa da, yetkililer bir sonraki etkinlik için yapılan hazırlıkları övdüler. Ushakov, "Yapılanların gidişatından memnunuz. Hazırlıklar gerçekten ciddi, çünkü etkinlik benzeri görülmemiş bir ölçekte” dedi.

Küresel finans üzerinde de benzeri görülmemiş bir etkisi olabilir. Blok, BRICS Pay sistemini geliştiriyor. Blockchain tabanlı olan bu sistem, Batı'nın SWIFT'ine küresel güneyin cevabı olacak. Ayrıca, yaklaşan zirvede nihayet ilk kez sahneye çıkabilir.

Genişleme görüşmeleri de devam ediyor. Birçok ülkenin kolektife katılmak istemesiyle, bunun nasıl ele alınacağı konusunda anlaşmazlıklar oluştu. Şubat ayındaki raporlara göre 30'dan fazla ülke katılmak istiyordu. Bu, son yedi ayda yalnızca arttı.
Tayland ve Venezuela resmi giriş raporu sundu. Ayrıca, Türkiye blokta yer arayan ilk NATO ülkesi oldu.

Editör: İsa Aslantaş