Türkiye’nin en büyük beşinci su havzasına sahip olan Kahramanmaraş’ta, uzun yıllardır sorun olmaktan çıkmayan Aksu Çayı, gündemdeki en büyük sorun olarak duruyor. Kurucu eski Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un 96 milyon TL maliyetli sanayiciler ile yapılması düşünülen tesis, hazırlanırken, sosyal medya üzerinde gezen fotoğraflar, vatandaşı korkutuyor. Suyun renginin siyaha döndüğü fotolar, elden ele geziyor. Öte yandan yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa Birliği fonları ile yapılan ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi barajı dejenere ederken, suda meydana gelen renk değişiminin sebebi ise hala araştırılıyor.

GELECEK TAHDİT ALTINDA

Kahramanmaraş’ın özel konumu nedeniyle endüstri alanlarının daha çok akarsular içerisinde yoğunlaşması, bunun yanı sıra sorumsuz fabrika yöneticilerinin de akarsuları evsel ve endüstriyel atıklar için bir araç gibi görmesi Aksu Çayı’nı aşırı derecede kirletiyor. Fabrikaların atıklarının kirlettiği ve uzun yıllardır kirliliğin önüne geçilemediği Aksu Çayı, çevrenin ekolojik dengesi üzerinde ağır bir tahribe neden oluyor. Zaman zaman rengi siyaha ve yeşile dönen atık suların çevrenin ekolojik dengesi üzerinde ağır bir tahribe neden olduğu çıplak gözle dahi görülürken, Aksu Çayı’ndaki kirliliğin Sır Barajı’nı siyaha boyaması alarm seviyesinin ne kadar kritik boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor.

ÇEVREYİ O 48 FABRİKA KİRLETİYOR

Aksu Çayı’nın Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ve Dulkadiroğlu İlçelerinden başlayıp Onikişubat İlçesi’nin sınırlarında bulunan Sır Barajı’na kadar önemli bir alanı kirletmesi tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. İddialara göre yaklaşık 48 fabrikanın atıklarının oluşturduğu bu kirliliğin yıllardır önüne geçilememesi, yetkililerin bu konuya duyarsız davrandıklarını da gösteriyor. Özellikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün denetim görevini yapamaması da şehirsel ve endüstriyel atıkların herhangi bir arıtma işlemine tabi tutulmadan Aksu Çayı ve ona katılan derelere verilmesinin önünü açıyor.