Küresel iklim değişikliği nedeniyle özellikle Karadeniz bölgesinde kendini gösteren ani sel baskınlarının olması, gözleri geçmişte can kayıplarına neden olan Kahramanmaraş’a çevirdi. 1972 yılında Dereli köyünde can ve mal kaybına neden olan selle mücadele çerçevesinde Orman Bölge Müdürlüğü Dünyanın en tehlikeli sel üreten derelerden Keklikdere ve Akdere’de yaklaşık 6 yıl önce ıslah çalışması başlattı.

Orman Bölge Müdürlüğünün yürüttüğü iki dere içeresindeki ıslah çalışmasıyla erozyonla da mücadele edilirken, İl Başkanlığı döneminde kent merkezini Ahır dağından gelecek sel baskınlarına karşı korunması için Ahır Dağı eteklerine Kuzey Kuşaklama Kanalının yapılması gerektiğini savunan Erkoç, bu hayalini Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde hayata geçirdi.

Kahramanmaraş’ta son yüzyılın şehircilik hareketini başlatarak kente hizmet yumağını getiren ve sayısız eseriyle dikkat çeken dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, sel felaketlerini yıllar önce görmüş ve kenti su baskınlarından korumak için Kuzey Kuşaklama Kanalının bu kentin olmazsa olmazı olduğunu belirtmişti.

Kahramanmaraş kent insanının can ve mal güvenliği ile kentin altyapısını tehdit eden Ahır Dağından gelecek olası sel felaketi Kuzey Kuşaklama Kanalı ile kenti rahat bir nefes aldırmıştı. Kahramanmaraş’ın kuzey bölgesine konuşlandırdığı Kuzey Çevre yolunun hemen yanına projeyi takip ederek DSİ’ye yaptıran Başkan Erkoç’un bugünü görerek üzerinde durduğu bu proje ile bir kez daha alkış aldı.