Halk arasında kısırlık ameliyatı olarak da bilinen mikro TESE ameliyatı, azospermi hastalarında sperm bulmaya yönelik yapılan ameliyattır. Azospermi hastalarının ejakülatında sperm hücresi bulunmamaktadır. Bu nedenle azospermi hastalarının çocuğu olmamaktadır. Hatta erkekler arasında oldukça yaygın görülen azospermi hastalığının yaklaşık olarak tüm erkeklerin %1’ini etkilediği düşünülmektedir. Mikro tese işlemi ile azospermi teşhisi konmuş hastalarda sperm bulma şansı %60’lara kadar yükselmektedir.

Mikro Tese Ameliyatı Olacak Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?

Mikro tese ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilen bir ameliyattır. Bu nedenle hastaların ameliyattan yaklaşık 10 saat kadar öncesinde bir şey yememesi ve içmemesi gerekir. Bu ameliyatta sperm alma işlemi direkt olarak testislerden gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle hastaların ameliyat öncesinde cinsel perhizde olmalarını gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Ameliyattan önce ve sonra operasyonu gerçekleştirecek olan uzman hekimin tavsiyelerine birebir uymak gerekmektedir.

Birden Fazla Mikro Tese Ameliyatı Olunabilir mi?

Birden fazla mikro tese ameliyatının yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hatta bazı kişilerde ilk ameliyat başarılı olsa dahi çeşitli nedenlerle bir kez daha ameliyatın gerçekleştirilmesi gerekebilmektedir. Bununla beraber ilk ameliyatta sperm hücresi bulunamayan kişilerde ise ikinci ameliyatta sperm hücresinin bulunması mümkündür. İkinci ameliyatta da süreç ilk ameliyatta olduğu şekilde gelişmektedir.

Hangi Durumlarda İkinci Kez Mikro Tese Ameliyatı Olunur?

Birden fazla nedene bağlı olarak ikinci kez mikro tese ameliyatı olunması mümkündür. İlk ameliyatta yeterli sayıda ya da kalitede sperm elde edilememesi ameliyatın ikinci kez gerçekleştirilmesine yol açar. Bununla beraber tüp bebek tedavisinin başarısız olduğu durumlarda ya da ikinci tedavi için dondurulan spermlerin yetersiz olduğu durumlarda ikinci kez ameliyat gerekebilmektedir.

Mikro Tese Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her ameliyat gibi mikro tese ameliyatı da çeşitli riskleri barındırmaktadır. Standart bir ameliyatta görülen ameliyat bölgesinde kanama, enfeksiyon ya da ağrı gibi riskler bu ameliyatta da bulunmaktadır. Bunun dışında ise ciddi bir risk yer almamaktadır. Risklerin minimuma indirilmesi için ameliyat sonrasında ameliyat bölgesinin temizliğinin sağlanmalı ve soğuk kompresi uygulanmalıdır.

Esra Erol Cahit Durmuş kimdir? Cahit Durmuş - Büşra Durmuş olayı nedir? Esra Erol Cahit Durmuş kimdir? Cahit Durmuş - Büşra Durmuş olayı nedir?

Mikro Tese Başarı Oranı Nedir?

Mikro tese ameliyatları oldukça başarılı ameliyatlardır. Ameliyatta testislerden canlı sperm hücresi bulma ihtimali %60’lara yakındır. İlk ameliyatta bulunamaması durumunda bile bu bir son değildir. İkinci ameliyatta sperm bulma ihtimali yüksektir. Bu noktada önemli olan bulunan spermin kalitesidir. Sperm kaliteli olması hamilelik şansını artırmaktadır. Ancak bulunan spermin hareketsiz olması ya da çok fazla DNA hasarı içermesi tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olur.

Çocuk Sahibi Olmak İçin Mikro Tese Son Çare Midir?

Çocuk sahibi olmak isteyen azospermi hastaları için mikro tese son çaredir. Bu işlemle beraber herhangi bir sperm hücresine rastlanmadığında ya da elde edilen sperm hücresi yetersiz olduğunda yapılacak başka bir şey kalmamaktadır. Yine de bu operasyon belirli şartlar altında tekrar edilebilir.

Kaynak: Mikro TESE Ameliyatı