TURKOVAC Faz-3 araştırma sonuçları Bilim Kurulu Üyesi Serhat Ünal ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Mine Durusu Tanrıöver tarafından canlı yayında açıklandı. Ünal, "27 Aralık'ta yaptığımız son değerlendirmenin sonuçlarını sizlerle paylaşacağız. Takiplerimiz sürüyor. Yayın hali gelene kadar takip devam edecek. Oraya doğru da hızla geliyoruz." dedi.

Yapılan Faz-3 değerlendirmesi sonuçlarını açıklayan Tanrıöver ise, "Etkinlik analizini yaptığımız 1008 kişiden 69'unda Kovid-19 vakasını saptadık. Bunların 23 tanesi TURKOVAC kolundaydı. TURKOVAC'ta korona oranı yüzde 4,55 olarak saptandı." dedi. Tanrıöver, TURKOVAC'ın en az Coronavac inaktif aşısı kadar etkili ve güvenilir olduğunu söyledi.

"EN AZ GÜVENİLİRLİĞİ VE ETKİNLİĞİ İSPATLANMIŞ AŞI KADAR BAŞARILI OLURSA ONAY VERİLİYOR"

Bilim Kurulu Üyesi Ünal'ın açıklamaları şöyle:

- Faz-1 ve Faz-2 çalışmaları yeterli sayıda kişi üzerinde yapılmış, görüldüğü gibi başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Yan etkiler çok önemlidir. Faz-2'de buna çok dikkat edilir. 10 Şubat-23 Nisan 2021 tarihleri arasında Faz-2 çalışmaları tamamlandı aşı Faz-3'e geçildi.

-Faz-3 çalışmalarında gerçek hayatta denenir. Binin üzerinde bir rakamdan bahsediyoruz. Aşı burada başarılı bulunmuş ise, her şey değerlendirildikten sonra günlük hayatta kulanımına izin verilip verilmeyeceği değerlendirilir.

-Faz-3'te bir kola aşı verirsiniz, diğerine vermezsiniz.

-Benim elimde etkinliği ispatlanmış bir aşı var. Bunu kullanıyorum zaten. Kendi geliştirdiğin aşının en az bunun kadar güvenli olduğunu gösterirsen aşıya izin veriliyor.

-Belirlenmiş sınırlar dahilinde, karşılaştığınız aşıya karşı en az onun kadar etkilidiri arıyoruz. En az onun kadar başarılı ise ruhsata gidebilir.

"İKİSİ DE İNAKTİF AŞI OLDUĞU İÇİN KIYASIMIZ CORONAVAC'TI"

- Kıyas ürünümüz ikisinin de inaktif aşı olması nedeniyle Coronavac'tır. Bu aşı ile karşılaştırılmasına karar verildi.

-Bir tarafta Coronavac değerleri var, diğer tarafta TURKOVAC değerleri var.

- Coronavac'ın geliştirildiği dönem virüsün ana olduğu haldi. TURKOVAC döneminde ise delta gibi birçok varyant vardı.

- Coronavac döneminde aşı yok durumu vardı. TURKOVAC döneminde ise birçok aşı imkanı vardı.

- TURKOVAC'ta takip süremiz 108 gündür. Daha yakından ve uzun süre incelenmiştir.

"27 ARALIK SONUÇLARINI PAYLAŞACAĞIZ, İNCELEMELER YAYIN OLANA KADAR DEVAM EDECEK"

- 4 Ağustos'ta 400 gönüllü sayısına ulaştık. 21 Ekim'de ara güvenlik analizi yapıldı. Etik kurulu bunu özellikle istedi. Sonlanım noktasına ulaşmasına rağmen 23 Kasım 2021'de çalışmanın destekleyicisi TÜSEB bir yazı ile o güne kadar ki sonuçların bildirilmesini istedi.

-22 Aralık 2021'de TURKOVAC'ın acil kullanım onayı alması kararı çıktı. Biz de yeniden incelememize başladık.

- TURKOVAC ile ilgili bütün data Sağlık Bakanlığı'na akıyor. Oradaki arkadaşlar inceledikten sonra acil kullanım onayına izin verdiler.

- 27 Aralık'ta yaptığımız son değerlendirmenin sonuçlarını sizlerle paylaşacağız. Takiplerimiz sürüyor. Yayın hali gelene kadar takip devam edecek. Oraya doğru da hızla geliyoruz.

Prof.Dr. Mine Durusu Tanrıöver ise şunları söyledi:

- Herhangi bir hastalığı olmayan gönüllü grubumuz vardı. Bize başvuranların yarısı Coronavac koluna yarısı ise TURKOVAC koluna yönlendirildi.

- İlk gönüllüyü aldığımızda vaka sayımız 6 bin, ilk denemeyi yaptığımızda ise 26 bindi. 4 katından fazla vaka artışı vardı. İnsidans değerleri bu yüzden arttı.

- 22 Haziran ile 27 Aralık arasındaki gönüllülerin bulgularını paylaşacağız. Çalışma kapsamında 1286 kişiye bir doz araştırma aşısı uyguladık. Coronavac ve TURKOVAC olmak üzere 2444 kişiye aşı uyguladık.

- Protokole uymayanları dışlayınca 1182 gönüllü üzerinde araştırma yaptık. İstanbul Çam ve Sakura Hastanesi en fazla gönüllüyü sağladı. Ankara Şehir Hastanesi ve Hacettepe 'de bu hastaneyi izledi. İlk 3 böyle oldu.

"AYRI AYRI ANALİZ ETTİK"

- Analizlerimizi yapmak için Coronavac ve TURKOVAC gönüllülerimizi ayrı ayrı analiz ettik.

-Toplam takip süremiz 108 gündür.

- Primer noktamız 14 günden sonra koronavirüs geçiren hastalardı. İkinci dozdan sonra 14 gün takip süremiz de hesaplandı. Bu da 69 gündü.

-Coronovac çalışma süresine göre oldukça uzun bir çalışma süremiz olduğunu söyleyebilirim.

"1008 KİŞİDEN 69'UNDA KOVİD-19 VAKASI SAPTADIK, YALNIZCA 23'Ü TURKOVAC KOLUNDAYDI"

-Etkinlik analizini yaptığımız 1008 kişiden 69 Kovid-19 vakasını saptadık. Bunların 23 tanesi TURKOVAC kolundaydı.

Çalışma sonuçlarına göre Turkovac, hastalanma riskini, Koronavac'a göre yarı yarıya azalttı. Coronavac-Turkovac karşılastırması çalışmasında Covid-19 vaka oranı, Koronavac'ta yüzde 8.96'yken, Turkovac'ta 4.55 olarak belirlendi.

Kovid-19 tanısı olanların neredeyse yarısı semptom bildirmeyen veya semptom bildirse de ciddi bir rahatsızlık yaşamayanlardır. Hastaneye yatan yalnızca 3 hasta oldu. Bunlar da aşının koruyuculuk süresinden önce yakalananlardı.

Güvenlik verilerimizi beklenen ve beklenmeyenler olanlar olarak ayrı ayrı takip ediyoruz.

TURKOVAC kolunda beklenen yan etkilerin Coronavac'a göre biraz daha fazla olduğunu gördük.

"EN AZ CORONAVAC KADAR ETKİLİ"

Yan etkileri evrelendiriyoruz. Kişide hasara, fonksiyon kaybına uğratmış mı, bunlara bakıyoruz. Evre-3 etkisi bir kişide oldu. O da bulantı, kusma vakası. Coronavac kolunda oldu.

- Aşı yerinde ağrı olduğunu söyleyebiliyoruz. İki aşıda da ciddi başka bir şey olmadı.

- TURKOVAC en az, Coronavac kadar etkin ve güvenilir bir aşıdır. Çalışmalarımız, araştırmalarımız sürüyor.

Mine Durusu Tanrıöver:

Coronavac'ın etkinliği bu kadar, Turkovac'ınki şu kadar diyebileceğimiz durum yok. Dünyada artık kıyas ürünlerle yapılan çalışmalar var. Turkovac'ın en az koronavac kadar güvenli ve etkin bir aşı olduğunu söyleyebiliriz.

"AŞIYI ÇEŞİTLENDİRMEK ANTİKOR CEVABINI YÜKSELTİYOR"

Prof. Dr. Serhat Ünal: Farklı aşılarla yapılan çalışmalar pek çok yerde var. Aşıyı çeşitlendirmek antikor cevabını yükseltiyor.

Size desek bugün her türlü aşıya ulaşabilirsiniz, biz bir klinik araştırma yapıyoruz, sizi davet ediyoruz. bir kola aşı, bir kola plasebo yapacağız. boş kola düşene kadar ülkede aşısız dolaşmayı kabul eder misiniz desek eder misiniz? etseniz de etik değil. siz yapmaya kalksanız Etik Kurul onay vermez buna. Benim elimde ruhsatlanmış yaygın olarak dünyada kullanılan bir aşı var, ben bununla karşılaştırırım, böylece aşısız kişi kalmaz. Kabul edilmiş aşı kadar güvenliyse bunun da güvenilirliği kanıtlanmış olur