Cumhuriyetin 100. yıl dönümü şerefine, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 100 milyon adetle sınırlı özel madeni hatıra paralar basıldı ve tedavüle verildi.

ÖZEL HATIRA PARALAR 5 TL DEĞERİNDE

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını anma amacıyla üretilen madeni hatıra paraların değeri 5 Türk Lirası olarak belirlendi. Bu özel madeni paraların tedavüle verilme süreci Resmi Gazete'de yayımlandı.

TOPLAMDA 100 MİLYON ADET ÜRETİLDİ

100 milyon adet olarak piyasaya sürülen bu özel madeni paraların toplam hacmi ise 500 milyon Türk Lirası'na ulaştı.

5-tl-madeni-para

KANUN UYARINCA ÜRETİLDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 28 Mayıs 1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun uyarınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyetin 100. yılı anısına bu özel madeni hatıra paraların basıldığı ve tedavüle verildiği belirtildi.

MADENİ 5 TL'NİN ÖZELLİKLERİ

Bu hatıra paralar, bakır, nikel ve çinko karışımıyla üretilmiştir. Her bir madeni paranın çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm ve ağırlığı 8,25 gramdır. Madeni 5 Türk Lirası'nın kenarları tırtıllıdır ve dış halkasında sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi bulunmaktadır.

ÖN YÜZDE TÜRKİYE'NİN SEMBOLLERİ

Madeni paranın ön yüzünde, ay yıldız sembolü ve Türkiye yüzyılı logosu yer alırken, sağ üst köşede "5" rakamı, altta "TÜRK LİRASI" yazısı ve yazının hemen altında "2023" tarihi bulunmaktadır.

resmi-gazete-5tl

ARKA YÜZDE ATATÜRK VE CUMHURİYET'İN YÜZÜNCÜ YILI

Bakan Işıkhan'dan 2025 asgari ücret açıklaması: Yeni rakam ne olacak? Bakan Işıkhan'dan 2025 asgari ücret açıklaması: Yeni rakam ne olacak?

Madeni paranın arka yüzünde Atatürk'ün rölyefi bulunurken, altta Cumhuriyet'in yüzüncü yılını simgeleyen logo ve çevresinde "TÜRKİYE CUMHURİYETİ" yazısı yer almaktadır.

DAĞITIM NOKTALARI

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 5 TL'lik özel hatıra paralar, Merkez Bankası ve PTT şubeleri aracılığıyla tedavüle verilmektedir. Böylece, bu özel paralara kolaylıkla erişim sağlanmaktadır.

Editör: İsa Aslantaş