Türkiye Gazetesi'nden Emrah Özcan'ın haberine göre; kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve vergisel konular üzerine AK Parti milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli açıklamalarda bulundu.
FIRINLARDA EN YÜKSEK VERGİ KAÇAĞI
Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabetin ve vergi kaybının ortadan kaldırılması için tek çözümün çapraz denetim olduğunu vurguladı.
Bakan Şimşek, “Hiç kimse vergi ödemek istemiyor. Eğer kayıt dışılığı önlemek konusunda gerçekten kararlıysak, ispat yükümlülüğünü devletten alıp vatandaşa, mükellefe yüklememiz gerekiyor. Avrupa’da hangi giderler vergiden düşürülüyorsa, biz de bunu yapmaya hazırız, ama bu şartla. Sorun, bir kültür ve zihniyet meselesi. En düşük KDV oranı ekmekte. Fırıncılardan fiş almayı hiç denediniz mi? Yüzde 1'lik bir tutar bile verilmek istenmiyor. Vergi kaybının en fazla yaşandığı yerler fırınlar. Sabah akşam ekmek satıyorlar ama vergilerini ödemiyorlar.” ifadelerini kullandı.
VERGİ KAYDI OLMAYAN MALİ DURUMLAR
Bir vatandaşın büyükşehirlerden birinde 32 daire sahibi olduğunu belirten Bakan Şimşek, bu kişinin vergi kaydının bulunmadığını ve hayatında hiç beyanname vermediğini ifade etti. Ayrıca, yıl içerisinde 65 milyon liralık lüks araç alan binlerce vatandaşın bulunduğunu belirten Şimşek, “Onları çağırıyoruz ve izah istiyoruz, ancak açıklama yapamıyorlar. 'Bu parayı nasıl kazandığınızı kanıtlayın' diyoruz, ama bunu başaramıyorlar. Çapraz denetim yapmadığımız sürece istediğimiz modeli uygulayamayız. Kredi kartı kullanımı ve vergide indirim gibi konularda üzerimize düşen stratejiyi oluşturacağız.” şeklinde konuştu.
NAKİT ÖDEME SKANDALI
Bakan Şimşek, bir arkadaşının İstanbul'da bir berberde yaşadığı fahiş fiyat deneyimini de anlattı:
“Arkadaşım lüks bir semtte berbere gidiyor ve 2.500 lira fiyatla karşılaşıyor. Kartla ödeme almadıklarını söyleyince, ‘üzerimde nakit yok’ diyor. Esnaf ise ‘bankamatik yakında’ diyerek geçiştiriyor. Arkadaşımın ‘IBAN’ üzerinden ödeme yapması isteniyor, ancak banka müdürü yalnızca şirkete ya da kendisine ait bir IBAN varsa işlemi gerçekleştirebileceğini belirtiyor. Kuaför IBAN’ın kardeşine ait olduğunu söylüyor. Arkadaşım, ‘IBAN sahibi terörist veya kaçak olabilir, karttan alın, yoksa çıkıyorum’ diyor. Ancak esnaf, üzerine 500 lira komisyon ekleyerek POS’tan çekiyor. Biz o dükkâna denetime gittik ama bir hafta boyunca kimse gelmedi, çünkü esnaf, müşterilerini arayarak gelmemelerini istemiş. Bu, zihniyet meselesidir. Hepsi nakit işlemleri yapıyor veya yüzde 20-25 komisyon talep ediyor. Maliyede 5.500 denetim elemanım var. Ülkede kaç doktor, dişçi, kuaför ve avukat var?”