Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan e-Devlet Kapısı Müjdesi
e-Devlet Kapısı Üzerinden Kira Kontratları Yapılabilecek
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "e-Devlet Kapısı kullanıcıları kira kontratlarını yıl sonuna kadar e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecekler" açıklamasında bulundu. Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Dijital Türkiye ve Bürokrasinin Azaltılması Toplantısı"nda önemli açıklamalar yaptı. Yılmaz, üst düzey siyasi sahiplik, katılımcı anlayış, etkili koordinasyon, izleme ve raporlama temel ilkeleri doğrultusunda 16 toplantı gerçekleştirdiklerini ve bu toplantıların dijital dönüşüm anlayışının temelini oluşturduğunu belirtti.
Dijital Türkiye Yolunda Atılan Adımlar
2018 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılarda e-Devlet Kapısında önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Yılmaz, ulusal veri sözlüğü, veri ihtiyaç envanteri, bütünleşik hizmet tasarımı ve memnuniyet anketi gibi pek çok alanda çalışmalar başlatıldığını ve yapay zekâ ile büyük veri ile ilgili kararların da bu süreçte hayata geçirildiğini söyledi.
12. Kalkınma Planı ve Dijital Dönüşüm
Geçen yıl kabul edilen 12’nci 5 Yıllık Kalkınma Planının odağında yeşil ve dijital dönüşümün olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu çerçevede dijital dönüşümü güçlü bir şekilde sürdürme kararlılığında olduklarını ifade etti.
e-Devlet Kapısı Kullanıcı Sayısında Büyük Artış
Yılmaz, "e-Devlet Kapısı'nın 1 Ağustos 2024 itibarıyla 66 milyonu aşan kullanıcı sayısına ulaştığını paylaşmak isterim" dedi. Türkiye'de 15 yaş üstü nüfusun %96'sının e-Devlet Kapısı kullanıcısı olduğunu belirten Yılmaz, bu rakamın dijital okur yazarlığın yükselişte olduğunu gösterdiğini söyledi.
Avrupa Komisyonu e-Devlet Kıyaslama Raporunda Türkiye
Türkiye e-Devlet Kapısı'nın Avrupa Komisyonu e-Devlet Kıyaslama Raporunda 83 puanla AB ortalamasının üzerinde bir puan aldığını ve 37 ülke arasında 10. sırada yer aldığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin kullanıcı desteği, dijital posta, temel veri kaynakları ve sınır ötesi kullanıcı desteği alt başlıklarında 100 tam puan alarak lider ülkelerden biri olduğunu vurguladı.
Bütünleşik Hizmetler ve Yeni Uygulamalar
Yılmaz, e-Devlet Kapısında yer alan 8 binden fazla hizmetin kullanımının %12’sini bütünleşik hizmetlerin oluşturduğunu belirtti. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin kurulmasıyla birlikte e-Devlet Kapısının 2018 yılından sonra yakaladığı ivmenin takdire şayan olduğunu ifade etti.
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ve Dijital Devlet Stratejileri
Yılmaz, 2021 yılında açıklanan ulusal yapay zekâ stratejisinin 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planını yayımladıklarını belirtti. Milli teknoloji hamlesi ve dijital Türkiye hedefleri doğrultusunda dijital devlet stratejisi, kamu bulut stratejisi, kamu veri alanı ve ulusal veri stratejisi gibi çalışmaların da hayata geçirileceğini söyledi.
Gelecek Dönem Hedefleri ve Yeni Hizmetler
Yılmaz, siber güvenliği güçlendirmek, yerli ve milli yazılımları yaygınlaştırmak ve başarılı ürünleri ihraç ederek bilgi tabanlı ekonomik gelişimi hızlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Yeni hizmetler hakkında bilgi veren Yılmaz, müze kart entegrasyonu, mobil kaza tutanağı, kira kontratlarının e-Devlet Kapısı üzerinden yapılması gibi projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
Dijital Türkiye'nin Geleceği ve Teşekkürler
Yılmaz, Türkiye’nin dijitalleşme ekonomisinde rekabetçi bir noktaya ulaşmasının en büyük arzuları olduğunu belirtti ve toplantının 'Dijitalin Yüzyılı' vizyonuna katkıda bulunmasını diledi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi başta olmak üzere özveriyle çalışan tüm Bakanlıklar ve ilgili kurumlara teşekkür etti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın takip ve destekleri için şükranlarını sundu.